Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 266

Volgende
Volgend artikel:

7 creatieve beroepen met een mooi salaris

5 feiten en fabels over jobstudenten en hun geld

geld spenderen
Ook op het leven van jongeren heeft geld een grote impact. Daarom doen zij steeds meer een studentenjob. Maar over hoe jongeren omgaan met geld doen veel fabels de ronde.

Jeroen Poels, CEO van studentenuitzendkantoor Deltaworx, polste bij 170 jobstudenten en laat zijn licht schijnen op vijf vaak gehoorde stellingen over jongeren en hun geld.

1. “Studenten kunnen niet sparen.”

FABEL

Uit de bevraging van Deltaworx blijkt dat slechts één op de vijf jobstudenten al zijn/haar verdiende geld binnen het jaar spendeert. Alle andere jobstudenten sparen wél. “Dertig procent zet op een jaar tijd zelfs meer dan 750 euro opzij”, weet Poels.

2. “Jobstudenten verdienen beter dan een starter.”

FEIT & FABEL

“Een jobstudent die een maand werkt, verdient gemiddeld zo’n 1.800 euro netto. Het gemiddelde startersloon ligt op 1.700 euro netto per maand”, stelt Poels. “Maar je moet er rekening mee houden dat een starter het hele jaar door werkt, terwijl een jobstudent slechts 475 uur kan werken zonder daarop belast te worden. Op één maand tijd kan een jobstudent dus beter verdienen, maar dat is niet zo op lange termijn.”

3. “Studenten verbrassen al hun centen aan fuiven.”

FEIT

“In de top vijf van zaken waar studenten het meeste geld aan uitgeven, staan respectievelijk eten en drinken, reizen, vrijetijdsactiviteiten (zoals naar de bioscoop gaan en bowlen), kleren kopen en muziekfestivals of -concerten”, analyseert Jeroen Poels van Deltaworx. “Geld verdienen lijkt voor jongeren dus parallel te staan met quality time. Of dat geld verkwist is, daar spreek ik me niet over uit.”

4. “Studenten krijgen tegenwoordig alles van hun ouders.”

FABEL

“Eén op de vijf jobstudenten geeft aan geen financiële steun meer te krijgen van zijn of haar ouders. Zij die wél nog geld krijgen van hun ouders geven aan dat dat ook niet voor alles is. Jongeren betalen vaak zelf voor hun vrijetijdsactiviteiten, reisjes en transport. Ouders komen wel tussen voor de studies”, stelt Jeroen Poels.

5. “Jobstudenten verloochenen hun studies om meer te kunnen verdienen.”

FABEL

Jobstudenten mogen 475 uur op een jaar werken, maar gemiddeld werken ze op jaarbasis 270 uur. Goed voor zo’n 3.000 euro netto per jaar. “Dat valt dus goed mee”, besluit Poels. “De meeste studenten plannen hun werk goed, zodat ze tussen de lessen door gemakkelijk een centje kunnen bijverdienen. En wie zegt dat je tijdens je studentenjob geen leerrijke ervaring kunt opdoen ten voordele van je studies?”

(sv/kv) 

18 juli 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook