Studentenjob
Vorige

1 van 73

Volgende
Volgend artikel:

4 cruciale vragen over studentenjobs

Pas afgestudeerd! Mag je dan nog werken als jobstudent?

Pas afgestudeerd jobstudent
Je hebt je diploma op zak. Dat betekent het begin van een welverdiende vakantie. Tijd om te ontspannen, te genieten en … ook tijd om te werken. Maar hoe zit het als je bent afgestudeerd? Mag je nog werken als jobstudent na het behalen van je diploma?

Uitzondering voor schoolverlaters

Je bent afgestudeerd. In theorie ben je student af en mag je geen studentenjob meer uitoefenen. Gelukkig krijg je als schoolverlater een uitzondering. Studeer je af in juni of tijdens de zomermaanden? Dan mag je nog tot en met 30 september dat jaar als jobstudent werken tegen verminderde sociale bijdragen. Zette je je studie voortijdig stop en schreef je je in als werkzoekende? Dan kan je niet meer werken als jobstudent.

Extra: 5 tips om snel een studentenjob te vinden

Let wel op je uren

Als schoolverlater kan je in de zomermaanden dus nog een centje bijverdienen voor je begint aan het echte werkleven. Let er wel op dat je de limiet van 600 uren niet overschrijdt.

Doe je dit wel? Dan moet je de normale bijdragen voor sociale zekerheid betalen. Als student moet je geen belastingen betalen op je inkomsten. Tenzij je op jaarbasis meer verdient dan 14.514,29 euro (aanslagjaar 2024). Dan bestaat de kans dat je ouders meer belastingen moeten betalen omdat je niet meer als ‘ten laste’ van hen wordt beschouwd.

Lees ook: Hoe lang mag je als jobstudent werken?

De aard van de job

Ga je na afloop van je studentenjob onmiddellijk bij dezelfde werkgever aan de slag? Dat kan. De enige voorwaarde is dat de aard van je gewone job duidelijk verschilt van die van je studentenjob. Het is niet de bedoeling dat je studentenjob dient als een proefperiode voor de gewone job.

Een inschakelingsuitkering

Als schoolverlater moet je je inschrijven als werkzoekende. Zo krijg je recht op een inschakelingsuitkering nadat je een beroepsinschakelingstijd (vroeger: wachttijd) hebt doorlopen. Ongeacht je leeftijd bedraagt de beroepsinschakelingstijd 12 maanden. Heb je na die periode nog geen job gevonden? Dan heb je recht op een inschakelingsuitkering.

Studentenjob FAQ: alles wat je moet weten

Impact op de beroepsinschakelingstijd

Je studentenjob kan een impact hebben op de duur van de beroepsinschakelingstijd. Zo tellen je dagen als jobstudent vanaf 1 augustus ook mee voor de beroepsinschakelingstijd.

Worden NIET in rekening gebracht voor je beroepsinschakelingstijd:

  • de dagen dat je niet werkt;
  • de dagen dat je als jobstudent werkt tussen het einde van je studies in juni/juli en 1 augustus;
  • de dagen dat je niet beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt (door ziekte, een ziekenhuisopname enzovoort ...).
Op zoek naar een leuke studentenjob? Bekijk het huidige vacatureaanbod

(es/em) - Bronnen: Vlaanderen / Student at Work / Guido

1 januari 2024
Anderen bekeken ook