Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Krijg ik een uitkering tijdens mijn geboorteverlof?

Geeft de geboorte van mijn kind recht op financiële steun?

baby geboren
De geboorte van een kind is een heuglijke gebeurtenis. Verschillende instanties dragen graag een financieel steentje bij in de feestvreugde.

Vraag eens na, bijvoorbeeld bij:

  • je ziekenfonds. Zeker als je de aanvullende verzekering bij het ziekenfonds betaalt, is het waarschijnlijk dat jij en/of je partner recht hebben op een geboortegeschenk (in de vorm van een premie) of andere geboortevoordelen zoals kraamzorg. Bij sommige ziekenfondsen krijg je een borstvoedingspemie als extra incentive. Informeer bij je ziekenfonds, en vraag ook wat je precies moet doen om eraan te komen.
  • je werkgever. Sommige werkgevers geven een geboortepremie of een ander extraatje.
  • je gemeente. Als jouw gezin over een beperkt inkomen beschikt, dan krijg je van sommige steden en gemeenten bv. een geboortetoelage.
  • je syndicaat. Het is mogelijk dat je recht hebt op een bijkomende geboortepremie van de vakbond.

Bij de geboorte van je kind heb je ook recht op een startbedrag (in Vlaanderen) of kraamgeld (in Brussel). Dit is een eenmalige geboortepremie die wordt uitbetaald door een uitbetaler van het Groeipakket (in Vlaanderen) of een kinderbijslagfonds naar keuze (in Brussel). Elke pasgeborene geeft recht op een startbedrag of kraamgeld. Je kan dit ook aanvragen bij de doodgeboorte van je kindje of bij een miskraam na een zwangerschap van minstens 180 dagen.

Extra: Wat verandert er voor mij na de geboorte van mijn kind?

Startbedrag / kraamgeld

  • Voor de geboorte of de adoptie van een kind krijg je in Vlaanderen een eenmalig startbedrag van 1.214,49 euro. Het speelt hierbij geen rol of het je eerste kindje is of niet. Ook in het geval van een meerling ontvang je een geboortepremie van 1.214,49 euro per kind. Na de geboorte ontvang je dan automatisch je maandelijkse Groeipakket.
  • Het kraamgeld bedraagt 1.314,61 euro voor een eerste kind en 597,55 euro vanaf het tweede kind. Krijg je een meerling? Dan ontvang je per kindje het bedrag van een eerste geboorte. Ook bij adoptie heb je onder bepaalde voorwaarden recht op dit bedrag. Na de geboorte van je kindje ontvang je in de regio Brussel automatisch kinderbijslag.

Je krijgt het startbedrag of kraamgeld ten vroegste uitbetaald na zeven maanden zwangerschap of twee maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum. 

Lees ook: Hoe vraag ik het startbedrag of kraamgeld aan?

(pm/lm) - Bronnen: Groeipakket.be / KidsLife / Parentia

7 januari 2024

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook