Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

België in top 10 beste landen om te werken

Ben ik beschermd tegen ontslag tijdens mijn ouderschapsverlof?

Beschermd tegen ontslag tijdens ouderschapsverlof
Met de bescherming tegen ontslag is het voor meer en meer moeders en vaders een optie om ouderschapsverlof te nemen. Ben je op woensdagnamiddag niet vrij maar wil je graag iets leuks doen met je kind(eren)? Zet je zorgen opzij en ga ervoor, want je werkgever kan je niets maken.

De werkgever mag de werknemer die van het ouderschapsverlof geniet niet ontslaan, tenzij hij of zij hiertoe een dringende of voldoende reden heeft. Wanneer je als werknemer het ouderschapsverlof opneemt, val je onder ontslagbescherming. Die bescherming start vanaf de schriftelijke kennisgeving aan de werkgever en stopt 3 maanden na de einddatum van het ouderschapsverlof.

Wanneer de werkgever de bescherming niet respecteert dient hij of zij hiervoor een forfaitaire vergoeding te betalen (gelijk aan het loon van 6 maanden), boven op een opzeggingsvergoeding. Indien je werkgever je tijdens de beschermde periode ontslaat omwille van een dringende reden, dan moet hij/zij dat bovendien kunnen bewijzen.

Extra: Het ene ontslag is het andere niet

Voor iedereen met kinderen?

De ouderschapsverlofregeling is voor alle ouders:

  • biologische ouders;
  • ouder die het kind heeft erkend;
  • de adoptieouder.

Daarnaast moet jouw kind jonger zijn dan 12 jaar om recht te hebben op ouderschapsverlof. Indien jouw kind een fysieke of mentale handicap van minstens 66% heeft, is de leeftijdsgrens 21 jaar.

CHECK: Wie heeft recht op ouderschapsverlof?

Uitkering

Tijdens het ouderschapsverlof heb je uiteraard recht op een uitkering. Van beide onderstaande uitkeringen kan je tijdens het verlof genieten:

  1. vervangingsinkomen van de RVA;
  2. aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid (boven op het vervangingsinkomen); op voorwaarde dat je in de privésector of de socialprofitsector werkt.
Lees ook: Welke uitkering krijg ik tijdens mijn ouderschapsverlof?

Bronnen: RVA/Vlaanderen.be

13 februari 2022