Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

Loon, afstand, flexibiliteit... Wat primeert voor werknemers?

11 soorten verlof: welke past bij jou?

afwezig door verlof
Dat je recht hebt op minstens 20 dagen jaarlijkse vakantie, weet elke werknemer wel. Maar welke andere vormen van verlof zijn er nog?

Samen met Kathy Bergen, Juridisch adviseur bij Group S, proberen we je door het verlof-doolhof te loodsen.

1. Adoptieverlof

Wie een kind adopteert recht op adoptieverlof.

2. Palliatief verlof

Als iemand in je omgeving aan een ongeneeslijke ziekte lijdt, kan je palliatief verlof opnemen om deze persoon bij te staan.

3. Verlof om dwingende redenen

Verlof om dwingende redenen houdt in dat je onder bepaalde voorwaarden het recht hebt afwezig te zijn om een aantal zaken te regelen.

4. Moederschapsverlof

Tijdens je moederschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een uitkering van het ziekenfonds.

5. Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof geeft je het recht om verlof te nemen voor de opvoeding van je kind(eren). Het kan op verschillende manieren opgenomen worden.

6. Tijdskrediet

De combinatie van werk en privé-leven wordt je te zwaar, je wilt er een jaartje tussenuit of hebt zin om nog wat te gaan studeren? Dat kan zonder dat je meteen ook je werk moet opzeggen. Vroeger ging je in loopbaanonderbreking, tegenwoordig neem je tijdskrediet.

7. Educatief verlof

Sinds 1 september 2019 werd het betaald educatief verlof vervangen door het Vlaams Opleidingsverlof. Werknemers in de privé-sector en socialprofit-sector kunnen van de nieuwe regeling genieten wanneer zij zich tussen het werk door of in de avond een opleiding willen volgen.

8. Vaderschapsverlof

Het recht op ouderschapsverlof is een individueel recht. Ook als papa kan je dus vaderschapsverlof nemen.

9. Zorgverlof

Je kan verlof nemen om een gezins- of familielid dat ernstig ziek is te verzorgen of bij te staan. Dit verlof voor bijstand en verzorging van een zwaar zieke persoon, wordt zorgverlof genoemd.

10. Pleegzorgverlof

Onthaalouders die aan het werk zijn, hebben recht op verlof voor gebeurtenissen die te maken hebben met de plaatsing van het kind, het zogenaamde pleegzorgverlof.

11. Klein verlet

Voor bepaalde grote gebeurtenissen in je leven, mag je betaald één of meerdere dagen verlof nemen, oftewel: klein verlet.

(dvh/kv)

9 december 2019
Anderen bekeken ook