Ouderschap
Vorige

1 van 98

Volgende

Heb ik als vader ook recht op ouderschapsverlof?

Mijn vrouw heeft bij de geboorte van ons dochtertje zes maanden ouderschapsverlof genomen. Heb ik als vader dan ook nog recht op ouderschapsverlof?
#

Het recht op ouderschapsverlof is een individueel recht. Zowel de vader als de moeder kunnen van dit recht gebruik maken voor hetzelfde kind. Ben je langer dan twaalf maanden in dienst bij je werkgever en is je dochtertje nog geen twaalf jaar oud, kan je ouderschapsverlof nemen.

In de privésector heeft elke werknemer het recht om ouderschapsverlof te nemen. Ook het statutair en contractueel personeel van de provincies, de gemeenten, de agglomeraties en federaties van gemeenten genieten dit recht.

Om recht te hebben op ouderschapsverlof moet je in de vijftien maanden voorafgaand aan je aanvraag wel gedurende twaalf maanden in dienst zijn van je werkgever. Als je voltijds ouderschapsverlof neemt, speelt het geen rol of je voltijds of deeltijds werkt. Als je overstapt naar een halftijdse of viervijfde tewerkstelling moet je wel voltijds werken.

Elke werknemer kan het ouderschapsverlof opnemen binnen een periode die begint te lopen vanaf de geboorte van zijn of haar kind. Dit verlof moet een aanvang nemen voor het kind twaalf jaar wordt. Ook in geval van adoptie is er een recht op ouderschapsverlof.

Stijn Demeestere is advocaat bij Lydian.           

7 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook