Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Krijg ik een uitkering tijdens mijn geboorteverlof?

Heb ik als vader ook recht op ouderschapsverlof?

Vader ook recht op ouderschapsverlof
Mijn vrouw heeft bij de geboorte van ons dochtertje zes maanden ouderschapsverlof genomen. Heb ik als vader dan ook nog recht op ouderschapsverlof?

Het recht op ouderschapsverlof is een individueel recht. Zowel de vader als de moeder kunnen van dit recht gebruik maken voor hetzelfde kind. Ben je langer dan 12 maanden in dienst bij je werkgever en is je dochtertje nog geen 12 jaar oud, dan kan je ouderschapsverlof nemen.

In de privésector heeft elke werknemer het recht om ouderschapsverlof te nemen. Ook het statutair en contractueel personeel van de provincies, de gemeenten, de agglomeraties en federaties van gemeenten genieten dit recht.

Lees ook: Wie heeft recht op ouderschapsverlof?

Voorwaarden

Om recht te hebben op ouderschapsverlof moet je in de 15 maanden voorafgaand aan je aanvraag wel gedurende minstens 12 maanden in dienst zijn van je werkgever. Als je voltijds ouderschapsverlof neemt, speelt het geen rol of je voltijds of deeltijds werkt. Als je overstapt naar een halftijdse, 4/5 of 9/10 tewerkstelling moet je wel voltijds werken.

Elke werknemer kan het ouderschapsverlof opnemen binnen een periode die begint te lopen vanaf de geboorte van zijn of haar kind. Dit verlof moet starten voor het kind 12 jaar wordt. Voor kinderen met een fysieke of mentale handicap van minstens 66% ligt de leeftijdsgrens op 21 jaar. Ook bij adoptie is er een recht op ouderschapsverlof. In dat geval kan je ouderschapsverlof aanvragen vanaf de inschrijving van het kind als deel uitmakend van het gezin, en dit uiterlijk tot het kind 12 jaar wordt.

Ontdek: Wanneer kan ik ouderschapsverlof opnemen?

Stijn Demeestere is advocaat bij Lydian - Bron: RVA

18 april 2022
Anderen bekeken ook