Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

België in top 10 beste landen om te werken

Vier op een rij: welke vorm van ouderschapsverlof kiezen?

ouderschapsyoga
Sinds ruim een jaar is het mogelijk om één tiende ouderschapsverlof op te nemen, de vierde vorm van ouderschapsverlof. Maar die nieuwe maatregel wordt blijkbaar nog maar weinig gebruikt door werknemers.

Vroeger konden werknemers het ouderschapsverlof in drie vormen opnemen: een voltijdse schorsing of een loopbaanvermindering tot de helft óf met één vijfde.

Sinds 1 juni 2019 kwam daar een vierde manier bij. Zo kunnen voltijdse werknemers per kind, tot maximum 40 maanden, één tiende ouderschapsverlof opnemen. Deze periode van veertig maanden kan de werknemer opsplitsen in periodes van tien maanden of een veelvoud ervan. Zo kunnen werknemers elke week een halve dag verlof opnemen (bijvoorbeeld woensdagmiddag), ofwel één dag om de 14 dagen.

CHECK: Wie heeft recht op ouderschapsverlof?

1/10 weinig gebruikt

Uit een steekproef van de loongegevens van Liantis bij ruim duizend werkgevers met 8.189 werknemers blijkt dat slechts 5 procent van de medewerkers kiest voor één tiende ouderschapsverlof. Dat stelt Yannel Proost die voor haar bachelorproef aan de Hogeschool PXL in Hasselt de data analyseerde. Ze vergeleek hierbij de gegevens van de tweede helft van 2019 met die van de tweede helft van 2018.

Uit de resultaten bleek bovendien dat één tiende verlof voornamelijk gebruikt wordt in ondernemingen met minder dan 50 werknemers. “Het één tiende verlof is dan ook geen recht maar een gunst van de werkgever”, stelt Proost. “We vermoeden dat het in kleine ondernemingen makkelijker is om dit individueel te bespreken.”

Extra: Krijg ik nog loon tijdens mijn ouderschapsverlof?

Welk van de vier?

Van alle medewerkers met ouderschapsverlof kiest:

  • 62 procent voor voltijds ouderschapsverlof
  • 30 procent voor 1/5de ouderschapsverlof
  • 3 procent voor 1/2de ouderschapsverlof
  • 5 procent dus voor 1/10de ouderschapsverlof

Bereken: Welke uitkering krijg jij tijdens je ouderschapsverlof?

(William Visterin) - Bron: Liantis / PXL

23 juli 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook