Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 186

Volgende

Wat is pleegzorgverlof?

Onthaalouders die aan het werk zijn, hebben recht op verlof voor gebeurtenissen die te maken hebben met de plaatsing van het kind.

Het pleegzorgverlof geldt voor onthaalouders aangesteld door de rechtbank, een plaatsingsdienst die erkend is door de bevoegde gemeenschappen, door de dienst voor jeugdwerking of door het Comité Bijzondere Jeugdbijstand. De regeling bestaat pas sinds 23 november 2008.

Wanneer kan ik pleegzorgverlof opnemen?

Je kan pleegzorgverlof nemen in volgende situaties:

  • Voor alle soorten van zittingen bij de gerechtelijke en administratieve autoriteiten die bevoegd zijn voor het pleeggezin.
  • Voor contacten van de pleegouder of het pleeggezin met de ouders of voor het pleegkind en de pleeggast belangrijke derden.
  • Voor contacten met de dienst voor pleegzorg.

Per kalenderjaar en per onthaalgezin, dus niet per werknemer, mag je 6 dagen pleegverlof nemen. Bij Koninklijk Besluit kan dit recht in de toekomst worden opgetrokken tot maximum 10 dagen per kalenderjaar en per gezin.

Krijg ik een uitkering als ik pleegzorgverlof neem?

Tijdens je afwezigheid krijg je een dagelijkse forfaitaire uitkering ten laste van de RVA. Deze uitkering bedraagt telkens 96,29 euro per dag en komt overeen met de maximale uitkering die van toepassing is in het kader van ouderschapsverlof. Je moet hiervoor een aanvraag indienen bij een werkloosheidsbureau.

(wv)

12 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook