Sociaal verlof Vorige

1 van 39

Volgende

Is je werkgever verplicht om je educatief verlof te geven?

Ik werk voltijds, maar wil een managementopleiding volgen. Is mijn werkgever verplicht om me educatief verlof te geven?

7 oktober 2009

Delen

student - educatief verlof

Of je recht hebt op betaald educatief verlof, hangt af van je arbeidsrooster en van de opleiding die je volgt. Om recht te hebben op betaald educatief verlof moet je in principe voltijds tewerkgesteld zijn. Dit is bij jou het geval. Voor deeltijdse werknemers is er enkel recht op dit verlof als ze minstens 4/5 werken of met een variabel uurrooster tewerkgesteld zijn (minstens 1/3 van een voltijdse baan). Deeltijdse werknemers die minstens halftijds werken volgens een vast uurrooster maken ook aanspraak op het betaald educatief verlof, maar enkel voor beroepsopleidingen die samenvallen met de arbeidsuren.

Daarnaast moet de managementopleiding die je wenst te volgen, erkend zijn in het kader van het betaald educatief verlof en minimum 32 lesuren per jaar bevatten. Het maakt hierbij niet uit of de opleiding iets te maken heeft met het beroep of de functie die je uitoefent. Enkel de erkenning en het aantal lesuren speelt een rol. Of de opleiding erkend is, kan je altijd navragen bij de school die de opleiding organiseert.

Voldoet je opleiding aan de bovenvermelde voorwaarden dan kan je werkgever je niet weigeren om betaald educatief verlof op te nemen. Het aantal uren verlof dat je kan opnemen, is in principe gelijk aan het aantal lesuren dat je volgt, maar er is wel een maximum. Voor deeltijdse werknemers wordt het aantal uren betaald educatief verlof bovendien geproratiseerd.

Ook interessant voor de werkgever

Om het betaald educatief verlof te kunnen opnemen, moet je het bij je werkgever aanvragen voor 31 oktober. Bij die aanvraag voeg je het inschrijvingsattest van de school en vermeld je op welke dagen je het betaald educatief verlof zou willen opnemen. Dit laatste is belangrijk voor de planning in de onderneming: de werkgever mag het betaald educatief verlof niet weigeren, maar wanneer meerdere werknemers op dezelfde dagen dit verlof wensen op te nemen, mag hij wel een planning opmaken die ervoor zorgt dat er telkens slechts één werknemer tegelijkertijd afwezig is wegens betaald educatief verlof.

De werkgever kan natuurlijk toestaan dat meerdere werknemers tegelijkertijd betaald educatief verlof opnemen. Zeker in deze tijden van economische crisis kan het voor de werkgever soms interessanter zijn dat zijn werknemers opleidingen gaan volgen wanneer er niet voldoende werk is. Hij moet voor deze dagen wel loon betalen, maar dit is begrensd (momenteel tot 2.601 euro) en bovendien kan hij een gedeelte ervan terugvorderen bij de Federale Overheidsdienst voor Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

in samenwerking met Securex      

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?