Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 732

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Wordt vrijdag de nieuwe zaterdag? 4-dagen werkweek steeds realistischer

4-dagen werkweek
4 dagen per week werken i.p.v. 5 dagen en toch voltijds betaald worden: dankzij de arbeidsdeal kan het. Wat zijn de voorwaarden, hoe werkt het en zitten er echt geen addertjes onder het gras?

Wat is het?

Eind september heeft het parlement de arbeidsdeal goedgekeurd. Deze wet bevat een aantal maatregelen die de werkgelegenheidsgraad in België tegen 2030 moet verhogen naar 80%. Ter vergelijking: volgens het Belgische statistiekbureau Statbel bedroeg de werkgelegenheidsgraad van 20-64-jarigen in augustus 2022 zo’n 71%.

Eén van die maatregelen is de 4-dagenweek: hierbij kun je als voltijds werknemer je contractueel overeengekomen arbeidsuren uitvoeren in 4 dagen i.p.v. 5 dagen, al dan niet met een wisselend weekregime. Dit zou vooral de werk-privébalans evenwichtiger moeten maken en burn-outs voorkomen.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

Voor wie?

Deze maatregel geldt voor elke werknemer die voltijds werkt, m.a.w. wie contractueel effectief 38 uren per week aan de slag is (met een maximum aan 40u).

Ontdek: Hoeveel uren mag je werken?

Hoe werkt het in de praktijk?

Met de 4-dagenweek kun je in principe je 38u uitvoeren door 4 dagen per week 9,5u per dag te werken (of 10u per dag als je effectief 40u werkt per week), zonder overurentoeslag. Hierdoor kun je dan genieten van een langer weekend, een extra vrije dag tijdens de week of wat meer quality time met je gezin.

Ook de mogelijkheid om de ene week wat meer te werken dan de andere is handig voor bv. ouders die hun kinderen na een scheiding opvoeden in co-ouderschap.

De arbeidsdeal: binnenkort nog slechts 4 dagen werken?

Hoe vraag je het aan?

Wie wil genieten van deze maatregel moet dat schriftelijk aanvragen bij zijn of haar werkgever.

Weet wel dat je baas niet verplicht is om deze wijziging toe te staan: hij of zij kan die aanvraag (schriftelijk) weigeren met een gegronde reden (bv. door de jobfunctie of om organisatorische redenen, om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren, …).

Is je baas wel akkoord, dan wordt de nieuwe werkregeling vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst (cao volgens sector of op ondernemingsniveau) en wordt het arbeidsreglement aangepast. De 4-dagenweek kan aangevraagd worden voor een periode van maximaal 6 maanden, al kan die telkens opnieuw hernieuwd worden.

Geen addertjes onder het gras?

De intrede van de 4-dagenweek kan voor heel wat werknemers en hun gezin positief uitdraaien. Toch zit er mogelijk een klein addertje onder het gras: door maar 4 dagen per week te werken i.p.v. de gebruikelijke 5 zou je geen dus gebruik meer kunnen maken van het 1/5 tijdskrediet, aangezien hierbij de voorwaarde is dat je tewerkgesteld bent in een 5-dagenweek.

Of de wetgeving dit addertje snel zal vangen, valt voorlopig nog af te wachten.

Extra: Welke soorten tijdskrediet bestaan er?

(fd)

21 oktober 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
  2. 6 De 10 beste complimentjes om je collega's te geven
  3. 2 Bereken je opzegtermijn
  4. 7 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
  5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
  6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  7. 4 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
  8. 9 Klaar voor je eerste job!
  9. 5 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)