Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

1 op de 4 werknemers verzuipt na vakantie in het werk

Hoeveel vakantiedagen heb je minimaal nodig om écht te ontspannen?

Dacht je dat een weekend voldoende was om te bekomen van je werkstress? Fout. Je hebt een bepaald aantal dagen nodig om je volledig te kunnen ontspannen. En 2 dagen is niet genoeg.

Nood aan een weekendje weg? Een verlengd weekend misschien? Waarschijnlijk wel, en meer dan dat. Mensen hebben nood aan ontspanning en vakantie is daar een groot onderdeel van. Maar ontspannen doe je niet zomaar door je werk een dag achter te laten. Je hebt een bepaald aantal dagen nodig om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen.

Hoeveel vakantie is genoeg

Psycholoog Richard Friedman zegt dat je minstens 8 dagen nodig hebben om helemaal te herstellen van de stress.

Onderzoekers polsten bij 58 vakantiegangers die meer dan 2 weken op vakantie gingen naar hoe ze zich voelden. Hiervoor kregen ze vragen die polsten naar hun stemming, hun stressniveau en hun algemeen welzijn. Hieruit konden ze afleiden dat hun gezondheid erop vooruitging gedurende de eerste 4 dagen, maar dat er nog een grotere welzijnstoename was tussen de 4de en 8ste dag. De 8ste dag was het piekmoment. Eigenlijk zou je dus minstens 8 dagen vakantie moeten nemen om maximaal te kunnen ontspannen.

Onbewuste stress

Er is wat tijd nodig om stress achter te laten. Net zoals veel mensen vaak niet meteen de slaap kunnen vatten als ze na een drukke dag weer thuis komen. Onbewust ben je nog bezig met je werkdag. Je hebt tijd nodig om die knop om te draaien. Die omschakeling kan je niet gemakkelijk forceren. Er zijn rituelen die je kunnen helpen om de transitie naar een ontspannen mindset te bevorderen en te vergemakkelijken.

Maar voor ultieme ontspanning heb je dus die 8 dagen vakantie nodig. Neem je een kortere vakantie dan loop je het risico om wat achtergebleven stress mee naar huis te nemen. Overweeg dus zeker een langere vakantie in plaats van enkele losse dagen. Tenminste als je wilt voelen hoe het is om echt ontspannen te zijn.

(sjv) - Bron: Man Man 

12 juli 2018
Anderen bekeken ook