Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

1 op de 4 werknemers verzuipt na vakantie in het werk

In alle rust met vakantie: 5 tips om te deconnecteren

Vakantie ontstressen hangmat
“Doorgaans heb je toch drie weken vakantie nodig om er helemaal uit te zijn.” (Isabelle Boets van Idewe)
Voor velen onder ons is de behoefte aan vakantie na al die coronamaanden sterker dan ooit. Maar het is natuurlijk pas helemaal vakantie als je echt relaxt en dus zoveel mogelijk ‘deconnecteert’.

1. Bereid je afwezigheid voor

Tijdens de laatste dagen voor je verlof lijkt het alsof al het werk ineens op je afkomt. “Neem de tijd om een zo volledig mogelijk to-dolijstje te maken”, suggereert Els Van Der Veken, director bij Walters People België. “Begin met de belangrijkste zaken en laat de dingen die minder dringend zijn weg of zet ze onderaan. Dat brengt rust in je hoofd”, vindt ze. “Doorstreep de zaken die afgehandeld zijn en bezorg je collega’s een overzichtje vóór je vertrekt.”

Ook Isabelle Boets, preventieadviseur psychosociale aspecten bij Idewe, pleit om je afwezigheid zo goed mogelijk voor te bereiden. “Zorg voor overdrachten, schakel back-ups in waar nodig en voorzie voor en na je vakantie een momentje om af te ronden en bij te benen”, raadt ze aan. “Dit kan je bijvoorbeeld doen door je out of office al iets vroeger in te schakelen, of het ook na je verlof nog even aan te laten staan.”

Vakantie nemen zonder je collega’s te laten verzuipen? 5 tips

2. Knijp er lang genoeg tussenuit

Veel mensen spreiden hun verlof zoveel mogelijk. Maar vaak is één langere periode beter om echt uit te rusten, oordeelt Isabelle Boets. “Hoewel iedereen anders in elkaar zit en z’n eigen keuzes maakt, heb je doorgaans toch drie weken nodig om er helemaal tussenuit te zijn”, stelt ze. “Die tijd heb je nodig om jezelf mentaal en fysiek los te koppelen van je werk en alle kopzorgen die daarmee gepaard gaan.”

Lees ook: Te weinig vakantie nemen is nefast voor je carrière

3. Bepaal hoe bereikbaar je wil zijn

Ongeveer de helft van de Belgen sluit werken op vakantie uit, blijkt uit onderzoek van SD Worx. De andere helft dus niet. “Durf hier afspraken over te maken met je leidinggevende en collega’s. Als het niet nodig is om gecontacteerd te worden tijdens je verlof – en ik hoop oprecht van niet – dan is het key dat iedereen dat respecteert”, meent Boets, die aanraadt om je óók te houden aan de afspraken die je met jezelf en je collega’s hebt gemaakt.

“Deze tip geldt overigens ook voor privégroepjes met collega’s. Wel of geen vakantiekiekjes of chit-chat delen? Jij beslist, en idealiter bespreek je dat open met je team.”

Ook Els Van Der Veken wijst op de nood aan afspraken: “Helaas is het binnen sommige functies nodig om ook tijdens de verlofperiode bereikbaar te blijven. Maar dat hoeft uiteraard niet voor alles en voor iedereen”, weet ze. “Vertel je collega’s in welke gevallen en op welke manier ze je eventueel mogen storen voor vragen of informatie. Heb je dat liefst op één vast moment per dag? En mogen ze dat doen via de telefoon, of liever per e-mail?”

Extra: Eén op twee Belgen werkt nooit op vakantie

4. Draai de knop om

Vakantie is loslaten. Het gaat tenslotte om vakantie, aldus Els Van Der Veken. “Met een goede voorbereiding en duidelijke communicatie is iedereen tijdelijk vervangbaar”, benadrukt ze. “Een goede planning geeft je rust en zorgt ervoor dat je met een gerust hart kan vertrekken op die welverdiende vakantie.”

Op vakantie niet aan je werk denken: 7 tips

5. Haal uit je vakantie wat je eruit wil halen

Ook wat je tijdens je verlof doet, bepaalt in welke mate je deconnecteert. “Zo kan je aan de start van je verlof voor jezelf opsommen wat je graag gedaan wil hebben voor een geslaagde vakantie”, suggereert Boets. Want er bestaat ook een lijstje voor op verlof. “Door daar een concreet beeld van te maken, en het eventueel ergens te noteren, vergroot je de kans dat je het deze keer wél doet.”

(William Visterin)

9 juli 2021
Anderen bekeken ook