Vorige

1 van 165

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel wordt er minder gewerkt door corona?

Te weinig vakantie nemen is nefast voor je carrière

3 juli 2018
Werken op vakantie
Heb jij een leuke citytrip om naar uit te kijken of ga je binnenkort een weekje naar de zon? Goed nieuws: vakantie nemen is goed voor je carrière.

“Geen of te weinig vakantie nemen kan nefast zijn voor je loopbaan”, zegt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. Te weinig rust kan je meer schade berokkenen dan af en toe eens op vakantie gaan. Niet alleen vakantie nemen is belangrijk, maar ook af en toe een rustpauze inlassen is essentieel.

Steeds langer werken

Nu we allemaal samen steeds later op pensioen kunnen gaan en dus langer moeten werken, is het belangrijk dat we onze loopbaan op langere termijn bekijken. Je moet nog heel lang werken en het zou zonde zijn als je helemaal opgebrand bent voor je op pensioen moet.

Bepaal je pauzes

Het is heel normaal om moeite te hebben om vakantie te vragen op je werk. Mensen die net van job veranderd zijn, willen een goede indruk achterlaten en niet meteen afwezig zijn. Toch is het goed dat je je afwezigheid zelf kunt bepalen. Jij voelt je lichaam immers het beste aan en weet wat je nodig hebt.

Een ander deel van de verantwoordelijkheid ligt bij je leidinggevende. Die moet op tijd kunnen erkennen wanneer zijn personeel aan vakantie toe is. Dat bevestigt Annelies Quaegebeur: “Een goede leidinggevende zal de tekenen herkennen dat iemand een rustpauze nodig heeft. Een tijdje geleden was ik bij een klant en een van de medewerkers vertelde dat haar manager haar verplicht had om ziekteverlof te nemen en tot rust te komen voor ze terugkwam naar het werk. De dame in kwestie is een dikke maand thuis geweest voor ze terug aan de slag ging en is haar manager eeuwig dankbaar.”

Schuldgevoel?

Toch hebben mensen vaak last van een schuldgevoel. Ze hebben schrik om hun werk achter te laten. Hoe is dit te verklaren? Enerzijds is het moeilijk om volledig te deconnecteren. Onze gsm en meldingen staan constant aan en je bent door de moderne technologie en sociale media altijd bereikbaar. Anderzijds kunnen ook je collega’s bewust of onbewust dit schuldgevoel aanwakkeren.

Neem op tijd afstand

Zit je vaak dagenlang te piekeren en neem ook jij je werk mee naar huis? Dan is het zeker niet goed om te weinig vakantie te nemen. Een beetje afstand van je werk is gezond voor je relatie, voor je sociaal leven en ook voor je werk. Als je jezelf te vaak overwerkt, loop je veel meer kans op een burn-out. Als je die signalen herkent, zal je je minder schuldig voelen als je een paar dagen vrij neemt.

Vakantie nemen is dus heel erg gezond en goed op lange termijn. Waar gaat jouw volgende trip naartoe?

(mr) 

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor het inzicht. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook.

Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’, vol met handige oefeningen en inzichten.
 

Werken tijdens vakantie
“Meestal werken we in teamverband en als de ene verlof neemt is de andere back-up. Dat wil zeggen dat wie verlof neemt mogelijks nog meer werk(druk) bij zijn collega legt. Schuldgevoel tegenover collega’s is dan ook dikwijls de oorzaak van het feit dat mensen geen (of te weinig) verlof nemen en als ze verlof nemen niet (helemaal) deconnecteren.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14201 andere jobs