Eindejaarspremie
Vorige

1 van 17

Volgende
Volgend artikel:

(Een beetje) meer bedienden krijgen hogere winstpremie dit jaar

Stijgers en dalers bij extralegale voordelen

Stijgers en dalers extralegale voordelen

“Corona of niet: de bedrijfswagen zet zijn opmars gestaag verder.”

De gemiddelde Belgische werknemer verdient 3.783 euro bruto per maand. Dat blijkt uit de recente editie van het Salariskompas van Jobat. Ook de extralegale voordelen zijn meer dan ooit van tel, en daar is de coronacrisis niet vreemd aan.

1. Extralegale voordelen in de lift

Het aantal extralegale voordelen waar werknemers op kunnen rekenen, zit in stijgende lijn. Waren dat er in 2017 nog gemiddeld 5,86 per werknemer, dan zijn dat er intussen 6,28. Maaltijdcheques, eindejaarspremie en hospitalisatieverzekering zijn de meest toegekende extralegale voordelen. De dertiende maand en de groepsverzekering vervolledigen de top vijf.

Mannen kunnen gemiddeld op iets meer extralegale voordelen rekenen dan hun vrouwelijke collega’s. Maar een grotere verschilmaker is de opleiding. Mastergediplomeerden krijgen er bijna 7,5 en werknemers zonder hoger onderwijs vallen terug op 4,8 extralegale voordelen gemiddeld.

Checklist: Alle extralegale voordelen op een rij

2. Managers en IT’ers versus onderwijs

Managers, directieleden, IT’ers en consultants zijn de functieprofielen die op de meeste extralegale voordelen kunnen rekenen (rond de 8). Terwijl in het onderwijs en de horeca ze het minst worden uitgereikt (telkens rond de 3). De sectoren die het gulst zijn met extralegale voordelen zijn telecom & ICT (8,2), energie & milieu (8) en human resources (7,4).

Ontdek: Wie krijgt welke extralegale voordelen?

3. Corona stuwt laptop en internet

Corona laat zich voelen want de grootste stijgers vinden plaats bij voordelen die te maken hebben met werken vanop afstand. De laptop (+ 20 procent), het internetabonnement (+ 14 procent) en onkostenvergoeding (+ 12 procent) stijgen op drie jaar tijd het meest.

Ook thuiswerk voor de werknemers steeg logischerwijze fors (+ 61 procent), en neemt toe bij elk opleidingsniveau. Het valt wel op dat de mogelijkheid tot thuiswerken sterker gestegen is bij vrouwen dan bij mannen, wat gelinkt is aan de job. Zo kunnen arbeiders amper thuiswerken.

4. Dalers: woon-werkvergoeding en tablet

Aan de andere kant daalt voor het eerst het aantal werknemers dat een vergoeding krijgt voor zijn of haar woon-werkverkeer (- 10 procent). Ook de eindejaarspremie (- 1,3 procent) en de tablet (- 7 procent) moeten aan belang inboeten. Dat laatste is opvallend in vergelijking met de opmars van de laptop.

Extra: Alles wat je moet weten over je loonpakket (e-gids)

5. Bedrijfswagen houdt stand

Corona of niet: de bedrijfswagen zet zijn opmars dan weer gestaag verder. Bij deze editie kon 42 procent op een bedrijfswagen rekenen, drie jaar ervoor was dat 39 procent. Elk jaar kwam er een procentpunt bij. Gemiddeld krijgen 49 procent van de mannen een bedrijfswagen, tegenover 30 procent van de vrouwen. Al wordt dat verschil in de loop van de jaren wel kleiner.

Check ook: Corona krijgt bedrijfswagen niet klein

Top 10 extralegale voordelen (+ evolutie ten opzichte van 2017)

Maaltijdcheques of maaltijdvergoeding 74% (+6%)
Eindejaarspremie 73% (-1%)
Hospitalisatieverzekering 66% (+4%)
13de maand 64% (-)
Pensioenplan of groepsverzekering 59% (+7%)
Laptop 52% (+20%)
Gsm/smartphone 48% (+8%)
Mogelijkheid tot thuiswerken 45% (+61%)
Vergoeding woon-werkverkeer 43% (-10%)
Bedrijfsvoertuig 42% (+7%)
Check het Jobat Salariskompas en vergelijk je loon met dat van anderen!

(William Visterin) - Bron: Jobat Salariskompas 2021, 83.148 respondenten

14 mei 2021
Anderen bekeken ook