Frank Deboosere al 11 jaar met de fiets naar het werk
Frank: “Ik kom al sinds 2005 met de fiets naar mijn werk bij de VRT. In al die jaren heb ik nog nooit files gehad. En ik heb tienduizenden euro’s bespaard!”
Moet jij elke dag de baan op om naar je werk te gaan? Dan zullen ongetwijfeld ook voor jou de files en het pendelen tot een van je grootste ergernissen behoren. Of niet? Hoe kan jij je mobiliteit en woon-werkverkeer optimaliseren en/of aangenamer maken? Je leest het hieronder en alles wat met je woon-werkverplaatsingen te maken heeft.
Frank: “Ik kom al sinds 2005 met de fiets naar mijn werk bij de VRT. In al die jaren heb ik nog nooit files gehad. En ik heb tienduizenden euro’s bespaard!”
t-groep besliste jaren geleden al om zijn hoofdkantoor te verhuizen van Brussel naar Mechelen. Bereikbaarheid speelde daarbij een belangrijke rol.
Je kan die lange, saaie rit naar het werk beter zo aangenaam mogelijk maken. Enkele tips die je hierbij kunnen helpen …
Atlas Copco Airpower uit Wilrijk heeft vorige maand tijdens het Shift Up-congres over duurzame mobiliteit de Business Mobility Award in de wacht gesleept.
Excuses om niet met de fiets naar het werk te moeten rijden, had Frank Verjans genoeg. Maar sinds de zomer maakte hij een switch.
In een dag heb je 24 uur, waarvan je zo’n 7 tot 8 uur slapend doorbrengt. Wat gebeurt er met de rest van je tijd? Reken het uit in 100 blokjes...
1 op 3 autopendelaars ondervindt stress tijdens de rit van en naar het werk. Maar het is niet de afstand of reistijd die de bepalende factor is. Wat wel?
Lijken die files ’s morgens steeds langer? Wel, je verbeeldt het je niet.
Belgische kantoorwerkers hechten veel waarde aan de mogelijkheid om zelf te beslissen waar en wanneer ze werken, zo blijkt uit onderzoek.
“Mijn werkgever heeft het voornemen de kantoren te verhuizen van Aalst naar Mechelen, ikzelf woon in Gent. Kan dit zomaar?”
Heel wat topmanagers halen regelmatig hun stalen ros van stal. In het weekend maar ook voor of na het werk. En dat is niet geheel zonder reden.
Lange pendeltijden hebben een negatieve invloed op het welzijn en het functioneren van werknemers. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse overheid.
Groene energie combineren met een vlottere mobiliteit. Dat is het opzet van het proefproject ‘Testcaravaan Ondernemers-Cargobikes & Trailers’. Maar hoeveel kost zoiets?
Pendelende vaders, opgelet! Een dagelijkse woon-werkafstand vanaf 40 km kan al een negatieve impact hebben op het gedrag van jullie kinderen.
Stond je vanochtend weer te vloeken in de file? Wees dan toch even dankbaar dat je niet in deze monsterfiles zat ... (VIDEO)
De Belgische werknemer legt vandaag een gemiddelde afstand van 19 kilometer af tussen zijn woonplaats en het werk. En steeds vaker op de fiets!
“Door de schooluren en de files kom ik bijna elke ochtend te laat op het werk. Welke sancties kan mijn werkgever mij hiervoor geven?”
Pendel je dagelijks met het openbaar vervoer naar je werk? Wees dan op je hoede voor aantikkende oververmoeidheid en een mogelijke burn-out!
6 op de 10 Belgische werknemers verplaatst zich met zijn privéwagen naar het werk en niet met een bedrijfswagen. En jij?
De Belg besteedt gemiddeld 54 minuten per dag aan zijn woon-werkverkeer. Het maakt dus een groot verschil of je die tijd als werkuren mag tellen of niet.