Collega's
Vorige

1 van 482

Volgende

Wat winnen mijn collega's bij overwerk?

8 augustus 2019
Op mijn afdeling is overwerken erg ingeburgerd. Ik heb het gevoel dat het bijna een spelletje is om zo lang mogelijk op kantoor te blijven. Wat winnen mijn collega’s hierbij?
Overwerken

Er is een verschil tussen lang werken en efficiënt werken. Het zijn niet altijd diegenen die het langst blijven, die ook het meest productief zijn. Wanneer je het gevoel krijgt dat je enkel moet blijven om een goede indruk na te laten, ben je natuurlijk fout bezig. Als dit het geval is, kan je het best op een formele of informele teammeeting open met jouw collega’s bespreken zonder echter iemand te beschuldigen. Tracht dan tot de kern van het verhaal te komen en de oorzaak bloot te leggen. Veel hangt natuurlijk af van de bedrijfscultuur en het zal niet eenvoudig zijn om dit te doorbreken.

Het is een ander verhaal wanneer het echt zo druk is dat je het werk niet gedaan krijgt binnen de tijd waarvoor je wordt betaald. Dit kan tijdelijk zijn, door een piek in het werk waardoor iedereen een tandje moet bijsteken. Maar wanneer dit zich continu manifesteert, verwijst dit naar een structureel probleem en kan je het best met je leidinggevende bespreken en op zoek gaan naar een constructieve oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is.

Ilse Claes is arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group.     

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook