Stress
Vorige

1 van 497

Volgende
Volgend artikel:

Zonder werkdruk geen werkgeluk

Verhoog je concentratie met een micro-pauze

Foto door Plush Design Studio via Unsplash
Voel je je concentratievermogen verslappen? Helpt die infuus met koffie niet meer? Zelfs een energiedrank kan je deze keer niet meer redden. Maar wat dan nog wel? Probeer zeker eens de micro-pauze-techniek.

Het is gezonder dan die mix voedingssupplementen die je door je lunch maalt en je zou zo maar eens die verzameling lege energiedrankblikjes van je bureau kunnen gooien, zonder ze opnieuw aan te vullen. Maar wat is het?

Therapeutisch

Een micro-pauze werkt haast therapeutisch en doet wonderen voor je gezondheid. In plaats van 8 uur aan een stuk aan een opdracht te ploeteren, zorgen korte pauzes voor een beetje ademruimte. Deze mini-activiteiten kunnen het monotone ritme waarmee je aan je taken werkt even doorbreken.

Zo zijn microbreaks blijkbaar goed voor je concentratievermogen, verminderen ze je stressniveau en verlagen ze je hartritme, maar ze maken werknemers ook meer betrokken en het werk een stuk aangenamer.

Micro

Zoals de benaming zelf doet vermoeden, gaat het hier niet om een uitgebreide activiteit en is het niet zoiets als ‘een half uur gaan wandelen’ of ‘een uur naar de fitness’. Nee, een kop thee zetten, een YouTube video kijken, of de kantoorplanten water geven, kan al voldoende zijn. Een kleine taak die je even mentaal en/of fysiek wegrukt van een afstompende of langdradige bezigheid.

De enige voorwaarden zijn dat de pauze kortstondig is en vrijwillig genomen wordt. De invulling bepaal je dus helemaal zelf en de lengte in principe ook. De ideale lengte kan voor iedereen anders zijn, maaar vermijd 3 uur durende Facebook- of Pinterest-sessies of begin ook geen online spel van 2 uur, want dan is het een afleiding en geen productiviteitstool meer. Zorg voor een aangename invulling van je ‘break’ en kies iets waar je niet moe van wordt.

Energievreters versus energiegevers

Bewust omspringen met je pauzes helpt. Het is gemakkelijk om in oude tijdsverspillers of ongezonde gewoontes een micro-break te zien: snel een kop koffie, tegen een collega klagen over het werk, een suikerbom binnenspelen, of snel een andere frustrerende taak tussendoor doen/multitasken. Vermijd deze energievreters als de pest. Dit zijn geen micropauzes. Wil dit zeggen dat een koffiepauze niet kan? Dat kan uiteraard wel, maar zie dit als een aparte pauze en niet als een microbreak.

Deze kleine pauzes zijn verder ideaal voor mensen die tijdens het werk veel spanning opbouwen in hun schouders en ogen. Maak een kleine, fikse wandeling of ga gewoon even een frisse neus halen. Een online spelletje spelen, is hier eerder een energievreter en gaat niet ontspannend zijn. Ben je iemand die veel piekert? Dan kan even hersenloos op het internet surfen net deugd doen. Ga voor jezelf dus even na wat voor micro-pauze bij jou past.

Geef jezelf een excuus

Weet je van jezelf dat je halsstarrig doorwerkt en pauzes vergeet te nemen? Stel dan herinneringen in op je telefoon of laptop. Zet een fles water op je bureau, zodat je sneller water gaat halen. Zet je favoriete thee in de kast. Of neem jezelf voor om de wc op een andere verdieping te nemen en laat er een magazine slingeren. Of ga na welke planten wel wat water kunnen gebruiken.

Geef jezelf een excuus om even te stoppen en jezelf weg te rukken van het computerscherm. Doe het desnoods met een collega om elkaar af te leiden, maar trap niet in de val... niet over het werk praten dan!

(sjv) - Bron: Manners.nl 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook