Europarlement wijst soepelere arbeidstijden af

Het Europees Parlement stemt niet in met een plan om de regels voor arbeidstijden te versoepelen. Het EP nam een aantal amendementen aan die de angel uit het voorstel halen. De EU-lidstaten en het parlement moeten nu om de tafel gaan zitten om tot een vergelijk te komen.

21 december 2008

Delen

De EU-ministers wilden bedrijven meer mogelijkheden geven af te wijken van een werkweek van 48 uur. Maar voor het EP was dat niet aanvaardbaar. Ook de vakbeweging verzette zich fel tegen het voorstel. Dinsdag demonstreerden vakbondsleden uit diverse EU-lidstaten in Straatsburg.

De christendemocratische EVP-fractie in het EP, met ex-premier Wilfried Martens als voorzitter, stemde overigens verdeeld. Met name de Britten zijn voorstander van zoveel mogelijk vrijheid bij de regeling voor arbeidstijden.

Vrije tijd

Het EP wees ook een plan af om wachttijd die doorgebracht wordt op de werkplek, bijvoorbeeld voor politieagenten, brandweerlieden of medisch personeel, voortaan te beschouwen als vrije tijd. Het EP vindt dat in deze situatie sprake is van werktijd, tenzij in cao's anders besloten wordt. Eerder sprak ook het Europees Hof zich in deze uit.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.