Collega's
Vorige

1 van 571

Volgende
Volgend artikel:

Samen met je collega's sporten: ja of neen?

Samen met je collega's sporten: ja of neen?

Samen met je collegas sporten
’s Avonds na een vermoeiende werkdag nog snel een groepsles zumba meepikken of in alle vroegte naar de fitness gaan: het is niet ideaal. Waarom ga je niet tijdens je lunchpauze of onmiddellijk na het werk samen met je collega’s trainen? Die broodnodige sportuurtjes passen een stuk beter in je dagschema en het levert jou, de andere medewerkers en het bedrijf heel wat voordelen op. Het overwegen waard, al gaat sporten met je collega’s ook gepaard met een aantal valkuilen.

Heb je een kantoorjob waarbij je acht uur per dag aan een bureau moet zitten? Dan sta je best regelmatig even op. Nu je toch bezig bent: maak ook even een wandeling of ga een rondje joggen. En motiveer je collega’s om hetzelfde te doen. Je samen met je collega’s in het zweet werken heeft namelijk heel wat voordelen. Van meer samenhorigheid en een verhoogde productiviteit tot stressvermindering en een motivatieboost. Maar let wel op voor competitieve spanningen en niveauverschil ...

Verbondenheid

Puffen en zweten met collega’s schept een band. Je doorbreekt hiërarchische barrières, leert elkaar eens van een andere kant kennen in een informele setting en zoekt samen grenzen op. Na verloop van tijd worden jullie een sterker en hechter team, wat zich ook laat zien in samenwerkingsverband op de werkvloer. Samen een rondje hardlopen, alle frustraties eruit kloppen tijdens een initiatie boksen of een namiddag indoor klimmen zijn ideale vormen van teambuilding!

Lees ook: Ga jij nog sporten na je werk?

Verhoogde productiviteit

Wanneer je sport, komt er zuurstof vrij in je hersenen. Daardoor kan je je langer en beter concentreren, werkt je geheugen optimaal én ben je creatiever. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hormonen die vrijkomen tijdens het sporten. Endorfine zorgt er bijvoorbeeld voor dat je beter kan presteren op het werk, aangezien dit gelukshormoon je stressniveau gevoelig verlaagt. Sporten is dus niet alleen goed voor je eigen mentale en fysieke gezondheid, maar ook voor het algemeen welzijn van het bedrijf.

Ontdek: Hoe gezond is de Belgische werknemer?

Gezonde groepsdruk

Je kent het waarschijnlijk wel: dat jaarlijks terugkerende voornemen om vaker te gaan sporten, waar uiteindelijk niets van in huis komt. Met wat (gezonde) groepsdruk van je collega’s is dat voortaan verleden tijd. Sporten in groep geeft een motivatieboost en helpt je om consistenter te zijn. Plan die gezamenlijke sportmomenten ruim op voorhand in, dan is de kans groter dat jullie er ook effectief werk van maken.

Competitieve spanningen

Een beetje competitie kan nooit kwaad. Integendeel, het zorgt er misschien net voor dat je het beste in jezelf naar boven brengt. Maar ga daarin niet te ver. Competitieve spanningen tussen collega’s kunnen namelijk al snel omslaan in rivaliteit en jaloezie.

Gaan jullie regelmatig samen hardlopen? Maak er dan geen wedstrijd van. Heb je een nieuw recordtempo gehaald? Schep er dan niet te veel over op. Vergeet niet dat die sportmomenten met collega’s voor de fun zijn.

Extra: Word jij gedreven door gezonde ambitie of bewijsdrang?

Verschillende niveaus

Hou rekening met niveauverschillen. Niet iedereen heeft evenveel sportervaring en elk lichaam zit anders in elkaar. Wanneer je met een groep collega’s beslist om samen te sporten, is het heel belangrijk dat niemand zich buitengesloten voelt. Kies daarom voor sportvormen die iedereen haalbaar vindt of die aanpasbaar zijn naargelang het eigen niveau.

Blijven er toch een aantal collega’s achter? Zorg dan voor voldoende ondersteuning, moedig hen aan om te blijven proberen of stel alternatieven voor. En vooral: respecteer elkaars grenzen, zowel op fysiek als mentaal vlak.

Hou je collega’s te vriend: 5 tips!

(ZINNIG) – Bron: Fit4lady en decathlon.be

26 april 2024
Anderen bekeken ook