Gezondheid
Vorige

1 van 715

Volgende
Volgend artikel:

Hoe verschilt een burn-on van een burn-out, en wat kan je ertegen doen?

Ga jij nog sporten na je werk?

Sporten na het werk
Vier op tien sport wel, maar minder dan drie keer per week. Terwijl bijna een kwart aangeeft dat ze minstens drie keer per week aan sport doen. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij zowat 110.000 Belgische werknemers.

Medewerkers kunnen door te sporten heel wat veelvoorkomende kwalen op de werkvloer reduceren, stelt Sylvia Vanden Avenne, senior manager medisch toezicht bij Liantis. “Zoals gewrichtsklachten of psychosociale problemen.” Voorts blijkt beweging na de werkuren ook belangrijk in sectoren zoals de bouw, waarin medewerkers al erg actief zijn.

Lees ook: 8 voor- én nadelen van sporten voor en na je werk

In welke sector sporten ze het meest?

In bepaalde sectoren geven medewerkers aan dat ze meer bewegen na de werkuren dan het gemiddelde (64%). Dat is bijvoorbeeld het geval bij openbare besturen en de zorgsector met respectievelijk 71% en 69%.

In andere sectoren ligt het aantal medewerkers dat aangeeft dat ze niet sporten voor of na het werk beduidend hoger dan het gemiddelde van 36%: de transportsector (44%), administratieve en ondersteunende diensten (43%) en de bouwsector (42%).

De bouwsector sport dus het minst. Nochtans is het dus ook voor een fysiek actieve sector als de bouw belangrijk dat mensen genoeg sporten, bevestigt ook professor Els Clays van de vakgroep Volksgezondheid aan de UGent. “Vaak gaat men ervan uit dat mensen met een fysiek actieve job al voldoende bewegen op hun werk om gezond te zijn, maar onderzoek spreekt dit tegen.”

Extra: 3 manieren om meer te bewegen op de werkvloer

Belastend vs. gunstig bewegen

Fysieke activiteit op het werk blijkt namelijk niet dezelfde gunstige effecten te hebben als fysieke activiteit in de vrije tijd. “De beweging die je hebt op het werk is doorgaans van een andere aard waardoor ze eerder belastend is dan gunstig.”

Sporten met je collega’s: 4 tips

(William Visterin)

6 februari 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook