Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 959

Volgende
Volgend artikel:

5 tips om af te rekenen met faalangst

Wat jij kan leren van Roger Federer

Tennisster Roger Federer
Ze zeggen dat als je een vaardigheid wil ontwikkelen, je vroeg moet beginnen. Of je nu in een sport of in je job wil uitblinken of een instrument wil bespelen: je moet veel oefenen en erop focussen. Maar onderzoek toont aan dat dit vaak niet klopt.

Een mooi (tegen)voorbeeld is tennisser Roger Federer. Die beoefende eerst veel andere sporten – van skiën en zwemmen tot voetbal – vooraleer hij uitgroeide tot een van de beste tennisspelers ooit. Tegen de tijd dat hij eindelijk volop voor tennis ging, werkten andere jongeren al lang met coaches, sportpsychologen en voedingsdeskundigen.

Dé sleutel tot succes

Het is het verhaal waar het boek ‘Waarom generalisten verder komen’ van David Epstein mee begint. Uit zijn onderzoek blijkt dat de meest succesvolle mensen ter wereld bewijzen dat net een brede interesse en kijk dé sleutel is tot succes.

Het zijn vooral de generalisten die creatiever en flexibeler zijn. Ze blijken in staat om verbindingen te maken die hun meer gespecialiseerde collega's niet zien.

Doe de test: Ben jij een creatieve generalist?

Nobelprijswinnaars

Uit Epsteins werk blijkt dat niet alleen in de topsport, maar ook in andere disciplines de Roger Federers van deze wereld de lakens uitdelen. “Kijk naar de meeste Nobelprijswinnaars. Dat zijn geen monomane specialisten of vakidioten, zij hebben net heel brede interesses”, zo klinkt het.

Veel Nobelprijswinnaars blijken zelfs artistiek actief of ze beschikken over een breed sociaal netwerk. “Zij gaan van het ene idee naar het andere, en doen daar hun voordeel mee.”

Kortom, naarmate de wereld steeds complexer wordt, kunnen net een breed aantal vaardigheden ons helpen om uit te blinken.

Praktisch: Met welke vaardigheden maak je een cv dat scoort?

(William Visterin)

9 januari 2021
Anderen bekeken ook