Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 281

Volgende
Volgend artikel:

5 signalen dat jouw sollicitatiegesprek goed verlopen is

Wat antwoord je op de vraag "Waarom zouden we jou de job moeten geven?"

De vraag waarom precies jij de job zou moeten krijgen ontbreekt in bijna geen enkel sollicitatiegesprek. Wat antwoord je dan als je wil aantonen dat je competent bent en het echt meent met je kandidatuur, maar niet te arrogant wil overkomen?

Het doel voor de rekruteerder

Met een dergelijke vraag wil de rekruteerder je motivatie testen en nagaan of je in staat bent om je competenties op te sommen. Hij wil ook controleren of je goed begrepen hebt wat de vacante job precies inhoudt en of je denkt dat je er echt de geknipte man of vrouw voor bent.

Als je geen goed antwoord weet te geven, betekent dit dat je je niet terdege op het sollicitatiegesprek hebt voorbereid, wat uiteraard niet in je voordeel speelt. Blijft de vraag: wat antwoord je dan precies?

Wat te antwoorden?

Het heeft geen zin om onechte argumenten te gebruiken om je concurrenten te overtroeven. Je moet enkel nog eens jouw professionele troeven benadrukken en bewijzen dat je iets kan bijdragen tot de organisatie.

Wees bondig, daarmee toon je aan dat je efficiënt bent en snel ter zake kan komen. Benadruk zowel je kwalificaties als je competenties en je waarden als mens. Beperkt je tot enkele punten waaruit duidelijk je motivatie en je toegevoegde waarde blijkt.

Een voorbeeld: “Ik vind dat jullie mij de job zouden moeten geven omdat ik door mijn bachelor in marketing en mijn master in toegepaste economie de nodige competenties bezit om de verantwoordelijke te worden van jullie afdeling e-commerce. Ik heb onlangs een opleiding gevolgd voor de ontwikkeling van mobiele applicaties en die heeft me heel wat nieuwe ideeën bijgebracht in verband met e-commerce. Bovendien weet ik hoe ik een team moet motiveren en hoe ik het beste uit hen kan halen. Ten slotte ben ik ook heel flexibel en gemotiveerd en heb ik geen 9-to-5-mentaliteit.”

Als je denkt nog een troef achter de hand te hebben die je nog niet uitgespeeld hebt, is dit het moment om het te doen, tenminste als hij aansluit bij de vacature waarvoor je solliciteert. Het kan bijvoorbeeld gaan om een gespecialiseerde vorming die je gevolgd hebt, een eigenschap die goed van pas kan komen (stressbestendigheid bijvoorbeeld) of zelfs een nuttige hobby of vrijetijdsbesteding.

Uitgelezen kans

Deze typische sollicitatievraag biedt je een schitterende kans om het verschil te maken tegenover de andere kandidaten, vooral als je het gevoel hebt dat de rekruteerder zich te veel focust op één bepaald aspect van je profiel. Weerleg dit door een ander aspect te belichten. Als je bijvoorbeeld een jongere bent zonder veel ervaring, leg dan de klemtoon op het feit dat je boordevol energie zit, enthousiast bent en hongerig bent om bij te leren.

Wat je vooral niet moet antwoorden …

Deze drie antwoorden schieten misschien wel door je hoofd, maar spreek ze vooral nooit uit!

  • “Omdat ik simpelweg de beste kandidaat ben voor deze job.” Je denkt bondig en efficiënt te zijn met dit antwoord, maar de rekruteerder gaat je enkel verwaand vinden. Je zult met een constructiever antwoord op de proppen moeten komen.
  • “Ik wil deze job echt graag omdat …” De rekruteerder wil weten wat jij kan betekenen voor zijn organisatie, niet omgekeerd! Concentreer je op de noden van het rekruterende bedrijf.
  • “Ik heb een diploma in dit en dat en …” Geef liever een origineel antwoord, geen gewone opsomming van je competenties en ervaringen die ook op je cv staan. Maak je antwoord persoonlijk.
14 augustus 2019
Anderen bekeken ook