Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 891

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

5 carrièrelessen van marathonloper Koen Naert

Koen Naert
“Mijn vrienden zeggen al lachend dat ik slechts twee dagen op een jaar moet werken.” (Koen Naert, marathonloper en verpleegkundige)
Vóór de zomer van 2018 kende bijna niemand hem. Intussen is verpleegkundige Koen Naert de snelste marathonloper van Europa. “Toen ik op vrijdag naar Berlijn vertrok voor het Europees kampioenschap, vertelde ik tegen mijn vrouw dat ik zondag ging winnen.” En zo geschiedde. Wat kan jij (en je carrière) leren van atletiekkampioen Koen Naert?

1. Focus

Marathon is de ultieme focus. “Het vergt denken op heel erg lange termijn”, stelt Koen Naert. Zelf loopt hij slechts twee marathons per jaar. Hij doet nog andere wedstrijden, maar voor zijn echte specialiteit houdt hij het dus op twee per jaar. “Mijn vrienden zeggen al lachend dat ik slechts twee dagen op een jaar moet werken.”

2. Onderschat nooit de kracht van je team

Langeafstandslopen lijkt een eenzaam beroep, maar dat is niet zo. “Ik heb een heel team achter mij, waar ik heel erg naar luister. Van voedingsspecialisten tot psychologen. Zij zijn allen heel belangrijk. Allemaal toppers in hun vakgebied.”

3. Wees empathisch

Tot drie jaar geleden werkte Naert als verpleger in het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek en was hardlopen een hobby. Toen de aanslagen van Zaventem plaatsvonden, was hij drie maanden profatleet. Maar hij twijfelde geen ogenblik om te helpen.

Vandaag volgt Naert een postgraduaat diabeteseducator, wat hem ook ruimte geeft om te trainen. “Mijn werk in de zorgsector heeft me geleerd om empathisch te zijn en om te luisteren naar mensen.”

4. Denk aan je hoofd

Een carrière, ook in atletiek, is niet alleen een kwestie van lichamelijke prestaties. “Je kunt alleen maar goed presteren als het zowel in je lichaam als in je hoofd goed zit. Zo ben ik zelf ook heel erg bezig met transcendente meditatie.”

5. Maak opofferingen

Een tijdlang combineerde Naert werk en training. “Vooral de nachtshiften waren lastig, omdat ze mijn bioritme door elkaar haalden. Een keer per week deed ik ook een dubbele shift om een dag extra in de week thuis te zijn”, vertelt Naert.

Al vergt zijn sport ook vandaag nog opofferingen. Zo zei hij onlangs: “Mijn Amerikaanse collega’s lachen me uit als ze horen dat een hardloper van mijn niveau aan het einde van de maand geen cent opzij kan leggen.”


(wv) - Bron: MARK Magazine 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook