Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 796

Volgende

3 praktische tips om jouw focus te verbeteren

focus
Het boek Hyperfocus van Chris Bailey laat ons op confronterende wijze inzien hoe snel we als mens afgeleid zijn van onze dagelijkse werkzaamheden. In een wereld waarin we worden geacht om 24/7 stand-by te zijn, worden we blootgesteld aan allerlei afleidingen waaronder onze productiviteit behoorlijk te leiden heeft.

Als expert op het gebied van productiviteit laat Chris Bailey ons kennis maken met een tweetal standen waarmee we onze concentratie, productiviteit en focus op werk en leven optimaal kunnen benutten. Deze standen zijn voor iedereen bereikbaar want ze bevinden zich namelijk in ons brein. Hyperfocus en snipperfocus helpen je beter te concentreren op wat echt belangrijk is, zonder dat je overgevoelig bent voor externe afleidingen.

Waarom zijn we zo snel afgeleid?

Tijdens ons werk en onze dagelijkse bezigheden worden we voortdurend blootgesteld aan afleidingen. Dit komt omdat een goede focus van ons brein op bepaalde momenten ver te zoeken is. We kijken misschien onbewust even uit het raam of op onze telefoon, en voor je het weet staat onze productiviteit op een laag pitje.

Het nieuwe boek Hyperfocus van Chris Bailey laat je zien hoe je op een effectieve manier om kunt gaan met afleiding en daardoor je focus kunt vergroten. Je bewust worden van het feit dat er onbelangrijke zaken rondspelen in je gedachte is daar één van. Een afleiding heb je natuurlijk niet altijd in de hand, maar een juiste reactie daarop wel.

3 tips om jouw focus te verbeteren

Een social media melding, een rinkelende telefoon of een pop-up van een nieuwsmelding. Het zijn allemaal externe factoren waardoor je de aandacht maar moeilijk bij je taak kunt houden. Toch zijn er een aantal voorbereidingen die je zelf kunt treffen als je gefocust en doelgericht aan een opdracht wilt werken.

1. Misschien voelt het een beetje onnatuurlijk, maar als je jouw focus en concentratie tijdens je werk wilt verhogen is het gebruiken van de zogenaamde vliegtuigstand op je telefoon een goed begin. Zo wordt jouw brein niet gestoord door pop-ups of meldingen die voor afleiding kunnen zorgen.

geen focus

2. Verwijder overbodige of dubbele apps op één van je apparaten. En hoe vaak wordt je afgeleid door informatie op je tablet terwijl je die al gelezen hebt op je smartphone? Als je je bedenkt dat we gemiddeld 40 keer per dag onze telefoon checken, kan het verwijderen van dubbele apps je helpen om productiever en meer gefocust te zijn.

3. Vul vrije momenten nuttig in. Denk na over wat je die dag allemaal nog wilt doen en met welke prioriteit. Zo denk je bewust na over waar je mee bezig bent wat de focus op komende taken vergroot.

Na geconcentreerde arbeid is het slim wat te rusten. Uiteraard mag je jouw brein en gedachten ook af en toe even belonen met een flinke portie afleiding. Doe je dit gecontroleerd en op het moment wanneer jij dat wilt, dan draagt dit ook bij aan een betere focus.

Het nieuwe boek van Chris Bailey geeft je een helder inzicht in de verschillen tussen hyperfocus en snipperfocus, én hoe je deze effectief kunt toepassen voor een optimale productiviteit.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en bezieler van Dive at Work. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

26 september 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook