Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 959

Volgende
Volgend artikel:

5 tips om af te rekenen met faalangst

Hoe goed spreekt de Belg en Vlaming Engels?

Vlaming Engels
In domeinen als IT, engineering en consultancy is Engels vaak de voertaal. Maar hoe is het bij de doorsnee Belg gesteld met de kennis van deze vreemde taal? Vrij goed, zeker bij de Vlamingen. Al doen de Nederlanders het nog net ietsje beter.

Inzake kennis van het Engels zet België zijn opmars voort. Ons land staat intussen op de zesde plaats in de wereldranglijst van landen met de beste beheersing van het Engels waar deze taal niet de voertaal is. Dat blijkt uit de English Proficiency Index, die het niveau van Engels analyseert in 112 landen en regio’s.

Nederlanders spreken gemiddeld het best Engels, gevolgd door Oostenrijk, Denemarken, Singapore en Noorwegen. “Ondanks de afname van reizen blijft de Engelse taal internationale communicatie, samenwerking en nieuwe manieren van werken mogelijk maken”, stelt Kate Bell, auteur van de Index. Twintigers halen qua Engels de hoogste score.

Hoe goed beheers jij de Engelse taal? Doe de test!

English? No, sir

Op de zesde plaats laat België landen als Finland, Zweden en Duitsland achter zich. Al hebben Nederlandstaligen qua Engels wel een duidelijke voorsprong op Franstaligen. Als we in ons land enkel de Vlamingen bekijken, eindigen zij wereldwijd zelfs op de tweede plaats. Walen staan op het niveau van Frankrijk (plaats 31). West-Vlaanderen prijkt tussen de Belgische regio's op de eerste plaats in de beheersing van het Engels, gevolgd door Antwerpen en Limburg.

Europese landen die het minder goed doen qua Engelse kennis zijn Spanje (33) en Italië (35). Een taxi of eten bestellen in het Engels doe je beter niet in Jemen, Zuid-Soedan of Congo. Die landen bengelen helemaal onderaan de lijst qua kennis van de taal van William Shakespeare.

Extra: 1 op 5 vacatures vraagt kennis van Frans of Engels

Kennis Engelse taal

 1.  Nederland 
 2.  Oostenrijk
 3.  Denemarken
 4.  Singapore
 5.  Noorwegen
 6.  België
 7.  Portugal
 8.  Zweden
 9.  Finland
 10.  Kroatië
 13.  Luxemburg
 16.  Polen
 21.  Kenia
 31.  Frankrijk
 32.  China
 35.  Italië
 48.  India
 60.  Brazilië
 71.  Marokko
 112.  Jemen 
CHECK: Werknemers die meerdere talen spreken zijn de beste

(William Visterin) - Bron: English Proficiency Index, 2021

8 december 2021
Anderen bekeken ook