Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 891

Volgende
Volgend artikel:

5 signalen dat het hoog tijd is voor een carrièreswitch

Onze talenkennis gaat sterk achteruit

Talenkennis
Als Belgische werknemers staan we hoog aangeschreven op de mondiale arbeidsmarkt. Zo zijn we in vergelijking met andere landen niet alleen productiever, ook onze talenkennis is een onmiskenbare troef. Toch betekent het niet dat we op onze lauweren kunnen rusten, want uit cijfers blijkt namelijk dat onze anderstalige taalvaardigheid erop achteruit gaat…

Keep it simple

Geloof het of niet: als Belgische werknemer worden we wereldwijd best wel benijd. Onze productiviteit is dan ook benijdenswaardig hoog, we produceren m.a.w. per uur méér dan menig ander werknemer. Ook met onze talenkennis zit het goed, al maken de PISA-cijfers - het internationaal vergelijkend onderzoek van de OESO - duidelijk dat die elk jaar stelselmatig afneemt. Er is dus sprake van een negatieve trend en die heeft mogelijk invloed op onze arbeidsmarkt.

Extra: Kennis Frans wordt belangrijker bij verkoopfuncties

Volgens een onderzoek van hr-partner Bright Plus op basis van taaltesten bij bedienden blijkt dat vooral de kennis van het Frans, Engels en Nederlands in dalende lijn is. Concreet: zowel de kennis van het Frans bij Nederlandstalige bedienden als het Nederlands bij Franstalige bedienden is gezakt tot het niveau waarop hooguit dagdagelijkse uitdrukkingen gecommuniceerd kunnen worden. Een uitgebreide dialoog is voor velen onder hen een linguïstische uitdaging en dito tongbreker.

Ook de algemene kennis van het Engels (nochtans alomtegenwoordig in de media) is niet meer wat het geweest is. Opvallende vaststelling: vooral jongeren hebben een betere Engelse talenkennis, ouderen daarentegen kunnen zich dan weer beter uiten in het Nederlands of Frans.

TEST: Hoe goed beheers jij de Engelse taal?

Impact op de arbeidsmarkt

Dat die dalende talenkennis gevolgen kan hebben voor onze arbeidsmarkt, is een feit. “Onze hersenen zijn ons belangrijkste Belgische exportproduct en een dalende taalvaardigheid brengt de competitiviteit van de Belgische bedrijven in gevaar”, trekt Linda Cappelle, CEO van Bright Plus, aan de alarmbel.

“Een gedegen kennis van minstens de Belgische landstalen helpt je als kandidaat aan een betere job en zorgt ervoor dat Belgische bedrijven vlotter zaken kunnen doen, zowel binnen als buiten onze landsgrenzen.”

Lees ook: 1 op 5 vacatures vraagt kennis van Frans of Engels

Durf fouten te maken

De opwaardering van taalvaardigheid in het onderwijs is een voor de hand liggende oplossing, maar ook bedrijven kunnen het tij doen keren. Door taaltrainingen aan te bieden, kan de talenkennis op de werkvloer een stuk beter worden. Biedt jouw werkgever zo’n taalbad aan, maak er dan zeker gebruik van. Een grotere taalvaardigheid zal je zelfvertrouwen vergroten en je professioneel profiel een upgrade geven.

Tip: vertaalapps zijn handig, maar durf tijdens gesprekken gerust ook fouten te maken, ze maken je taalvaardigheid alleen maar beter!

Ontdek: En hoe goed is jouw Engels?

(fd)

19 april 2024
Anderen bekeken ook