Opleidingen
Vorige

1 van 243

Volgende
Volgend artikel:

Werknemers met een beperking gebruiken opvallend meer AI

Mede mogelijk gemaakt door: Bright Plus HQ

Is levenslang leren een must?

Stephanie Van Parys
"Levenslang leren is de verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer” (Stéphanie Van Parys, district manager bij Bright Plus)
Corona zet vandaag initiatieven rond opleiding en coaching in bedrijven onder druk. Toch verandert dat niets aan de nood aan levenslang leren. “Dit is de verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer”, stelt Stéphanie Van Parys van Bright Plus.

Moet je in elke job bijleren?

Eigenlijk wel. “Levenslang leren is investeren in jezelf”, oppert Stéphanie Van Parys, district manager bij Bright Plus, een HR-dienstverlener die zich richt op meertalige, ondersteunende professionals. Stéphanie haalt een voorbeeld aan uit deze beroepsgroep. “Voor een management assistant waren tot voor kort vooral de zogenaamde hard skills van tel, zoals talen- en pc-kennis. Maar de laatste jaren is de focus ook meer komen te liggen op de soft skills, zoals samenwerken, ondernemerschap en flexibiliteit”, stelt ze. Ook door de coronapandemie komen er, volgens haar, nieuwe skills opzetten, zoals leidinggeven vanop afstand.

Lees ook: De 5 meest gevraagde soft skills

Wie moet hiervoor instaan?

Als werknemer is een honger naar nieuwe kennis enorm belangrijk, vindt Stéphanie. “Daar maak je ook het verschil mee. Als er bij een sollicitatie bijvoorbeeld twintig kandidaten zijn, dan kun jij diegene zijn die er uitspringt dankzij je attitude en leergierigheid.” Maar even goed heeft de werkgever hier een verantwoordelijkheid door structureel opleidingen aan te bieden.

Zelf zet Bright Plus heel erg in op coaching van haar medewerkers: zowel interne collega’s als zij die via projectsourcing bij een externe werkgever terechtkomen. “Het was onze bewuste keuze om, ook in tijden van corona, coaching te blijven aanbieden. Het is een vast onderdeel van onze onboarding, met bijvoorbeeld een commerciële opleiding, altijd gevolgd door coachingstrajecten.”

Ontdek: 7 speerpunten bij onboarding

Ook wie via Bright Plus een job bij een andere werkgever vindt, kan bij Bright Plus terecht voor tools, artikels en gratis webinars over en voor hun carrière. “In die zin omschrijven wij ons ook als career makers”, vertelt ze.

Vinden we bijleren evident?

Ons land scoort binnen Europa zwak inzake levenslang leren, bleek onlangs nog uit een OESO-rapport. Toch is Stéphanie niet zo pessimistisch als ze kijkt naar laatstejaarsstudenten die op zoek gaan naar hun eerste job. “Elk jaar begeleiden we schoolverlaters met hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Wij bieden hen een masterclass aan waarbij ze gedurende een week worden klaargestoomd met skills en vaardigheden die belangrijk zijn voor hun eerste job. Voor ons is dat een flinke investering, maar het is fijn om te zien dat zulke initiatieven het verschil maken. Opleidingsmogelijkheden zijn, zeker voor jonge mensen, bepalend bij de keuze voor een werkgever. Ze zijn zelf vragende partij voor dergelijke opleidingen.”

E-GIDS: Klaar voor je eerste job!

(William Visterin) - Bron: Go for Happy Magazine

23 april 2021
Anderen bekeken ook