Vorige

1 van 788

Volgende
Volgend artikel:

Verlos je van het eeuwige 'moeten' en ... focus

VIDEO: Een duiker en surfer op de werkvloer

28 mei 2018
Duiken en Surfen tijdens de werkdag? Het klinkt misschien vreemd, maar het is broodnodig in een moderne werkplek, ook al is er in de verste verte geen strand te bekennen.

Dat het hier niet om gewoon surfen en duiken gaat, is wel duidelijk, maar wat houdt het dan in?

Concentratie

Geconcentreerd en doelgericht werken heeft de laatste jaren aan belang gewonnen. Een probleemoplossend vermogen, mentale weerbaarheid en creatief denken zijn cruciaal voor een kenniswerker anno 2018. Een onderzoek van Microsoft naar de effecten van digitale media op de concentratie leverde een schokkende uitkomst op. De tijd waarop de proefpersonen zich op een onderwerp konden concentreren bleek namelijk amper 8 seconden. Ter vergelijking: goudvissen kunnen zich 9 seconden concentreren.

Dive at Work

Daarom zijn focusmomenten op de werkvloer erg waardevol, maar jammer genoeg dun gezaaid. Om daar verandering in te brengen, stuurt Dive at Work in diverse bedrijven een duiker en een surfer de werkvloer op. Ja, dat lees je goed.

Het ‘duiken’ staat symbool voor de belangrijkste werkactiviteiten die de volle aandacht vereisen. Deze taken hebben als doel kennis, nieuwe inzichten of nieuwe vaardigheden te verwerven. Voorbeelden zijn het voorbereiden van een belangrijke vergadering of het opstellen van een voorstel voor een klant. Daar tegenover staat ‘surfen’. Dit is voorbehouden voor de alledaagse taken en activiteiten die minder concentratie vergen, zoals e-mailen, meetings, het afwerken van een takenlijst… Zaken die moeten gebeuren, maar je werkdag niet mogen overheersen.

Hiermee koos Dive at Work voor eenvoudige beeldtaal: de duiker die zich goed kan concentreren en de surfer die snel verschillende taken kan afwerken. Er is dus een groot verschil tussen surfen en duiken maar beide zijn nuttig. Het spreekt voor zich dat de verhouding wel afhangt van de specifieke situatie en de rol van de medewerker.

Eerste kennismaking

Het concept is inmiddels geïntroduceerd bij een aantal Belgische bedrijven. Bedrijfsinformatiespecialist Graydon kreeg als één van de eerste een duiker en een surfer op bezoek.
 

 

“Dit initiatief is zeker bijgebleven”, aldus Leen Huysmans, HR Manager bij Graydon. “We willen onze medewerkers op verschillende manieren de gelegenheid bieden om zich te focussen en hen te motiveren om dit te activeren.”

Graydon heeft aan de hand van een workshop het duiken en surfen kunnen omzetten in concrete actiepunten. “De eerste reacties waren positief. Het doel is de efficiëntie en de concentratie op de werkvloer sterk te verbeteren”, zegt Huysmans.

Een unieke en ludieke aanpak is het alvast. 

(tc/sjv) 

Tim Christiaens is de oprichter van Time Management Company en expert in productiviteit. Hij schreef de bestseller ‘Win Tijd op Jouw Manier’, waarvoor hij onder meer Christian Van Thillo en Hans Bourlon interviewde. Via verschillende media publiceert hij artikels over modern tijdsbeheer. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14628 andere jobs