Werkplek
Vorige

1 van 575

Volgende

Koffiebar vs. werkvloer: waar is je concentratie het hoogst?

19 januari 2018
Kantoorwerk doen in hippe koffiebars is trendy, maar kunnen we ons wel concentreren met al dat geroezemoes en die kletterende koffietassen? En wat dan gezegd over de landschapskantoren waar soms honderden werknemers tegelijk zich in het zweet werken? Onderzoek kwam tot een verrassende vaststelling...
werken in een koffiebar

Concentratie troef of miserie op tafel?

De grafiek hieronder stelt het duidelijk: lawaai is veruit de grootste frustratie op het werk. De tijd waarin alle kantoren omgebouwd worden tot efficiënte en strakke landschapskantoren, is dan ook stilaan voorbij.

Werknemers klagen meer en meer over een teveel aan afleiding. Het moet niet gezegd dat een constant geroezemoes in combinatie met vaak een slechte akoestiek door veel werknemers allerminst gesmaakt wordt.

Waar is welke frustratie het grootst?

Coffee please

Maar wat blijkt nu uit een studie die verschenen is in Harvard Business Review? Koffiebars vindt men wél ideaal om te werken. De studie zegt dat we niet per se meer afgeleid worden door meer lawaai. Wie of wat dat lawaai produceert, dat bepaalt of we erdoor afgeleid worden of niet.

Wanneer er een beetje lawaai is, moeten we bovendien ook beter ons best doen om ons te concentreren, met een betere en langere focus tot gevolg.

Decibelmeter = creativiteitsmeter?

Men heeft ook bestudeerd (zie The Sound of Creativity: Correlating Brainwave & Psychometric Changes with Workplace Acoustics, nvdr.) wat het effect van lawaai is op onze creativiteit. Een geluidsniveau van 85 decibel, wat te vergelijken is met een voorbijrijdende vrachtwagen of het lawaai van een drukke straat, toonde bijna geen verschil aan met absolute stilte. Toch waren er enkele interessante bevindingen. Zo zouden we bij een geluidsniveau van 70 decibel, wat je kan vergelijken met het geluid van een stofzuiger, creatiever uit de hoek komen.

Wanneer het omgevingsgeluid stil genoeg is om gefocust te blijven maar luid genoeg om ons normale denkpatroon te doorbreken, wordt onze verbeelding makkelijker op gang getrokken.

Waarom concentreren beter lukt in koffiebars dan in landschapskantoren…

Ligt het aan de kwaliteit van de koffie? Misschien, maar dat is allicht niet wat de studie heeft uitgewezen.

Het antwoord is echter heel simpel. In een koffiebar is er misschien wel veel lawaai, maar wat daar gezegd wordt, interesseert ons in het algemeen minder. Op het werk daarentegen, is dat omgevingslawaai vaak ook relevant voor jou en je job. Daarom ben je onbewust meer op de achtergrond aan het meeluisteren, waardoor het moeilijker is om je volledig te kunnen concentreren.

Dus als je graag eens echt goede koffie drinkt in plaats van dat zwarte warme water van bij jou op het werk, dan heb je bij deze het perfecte excuus om het kantoor eens te verlaten!

(mr) 

grafiek lawaai op de werkvloer
De landschapskantoren maken het quasi onmogelijk om in opperste staat van concentratie te komen. Bovendien vinden sommige werknemers het niet comfortabel dat anderen hen de hele tijd horen bellen.
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook