Thuiswerken
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Waarom wordt thuiswerken steeds meer teruggeschroefd?

druk op kantoor
Anno 2024 bepalen veel kenniswerkers zelf waar en wanneer ze hun taken volbrengen. Toch willen steeds meer leidinggevenden hun personeel weer vaker op de werkvloer zien. Het is een Amerikaanse trend, die België lijkt te volgen.

Hybride werken is vandaag een hot topic op de bedrijfsagenda’s. Door trial & error is het voor heel wat bedrijven duidelijk geworden dat telewerk voor hen minder geschikt is. Toch is er meer aan de hand. In Amerika vragen steeds meer ondernemingen een grotere aanwezigheid op kantoor en het lijkt erop dat België volgt. De kans is klein dat werkgevers thuiswerk zullen bannen, omdat het ondertussen flink ingeburgerd is. Wel wordt verwacht dat 3 dagen of meer op kantoor werken de norm wordt.

Check: Hoe strikt zijn de regels rond telewerk?

We bevinden ons op een kantelpunt, zo blijkt uit een onderzoek van Acerta Consult bij meer dan 500 Belgische bedrijven. Daarin geven 3 op de 4 werknemers aan dat ze opnieuw 3 dagen op kantoor werken. De coronapandemie verplichtte bedrijven om telewerk van de ene op de andere dag in te voeren. Nu, 4 jaar later, is er nood aan een evaluatie van het thuiswerkbeleid.

Thuiswerk in vraag gesteld

Thuiswerken blijkt een tweesnijdend zwaard. Veel werknemer associëren het met een hogere productiviteit, een betere werk-privébalans en minder ziekteverzuim. Maar werkgevers zijn bezorgd over de betrokkenheid van hun telewerkers. Ze stellen zich de vraag of hun personeel op die manier nog voldoende voeling heeft met het bedrijf. Ook betwisten ze dat de productiviteit effectief hoger ligt.

Extra: De 8 grootste voordelen aan telewerken

Uit onderzoek van de UGent blijkt dat Vlaamse werknemers minder geneigd zijn om kandidaten aan te nemen die bij hun sollicitatie een voorkeur aangeven voor telewerk. Opvallend: wanneer de vraag om te telewerken gemotiveerd wordt door het streven naar een betere werk-privébalans, wordt dit meer afgestraft dan wanneer de motivatie een betere productiviteit is.

E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

Betere afspraken

Hybride werken zal niet verdwijnen. Wel wil 1 op de 3 bedrijven het thuiswerk vandaag al structureel terugschroeven. De nieuwe norm zou 3 dagen per week op kantoor zijn. Goede afspraken rond telewerk kunnen de onderlinge samenwerking positief beïnvloeden, en helpen leidinggevenden om beter te waken over de betrokkenheid van hun werknemers.

Ontdek: In welke sector kan je het meest thuiswerken?

(fd)

17 april 2024
Anderen bekeken ook