Thuiswerken
Vorige

1 van 277

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Thuiswerkers meer tevreden over vervlechting tussen werk en privé

Vervlechting
Na het avondeten nog snel je laptop bovenhalen, even je e-mails checken in het weekend of zelfs enkele werkgerelateerde telefoontjes plegen, zonnebadend vanaf een zuiderse vakantiebestemming. De kans dat jij jezelf hierin herkent, wordt steeds groter. In vergelijking met 2014 zijn er namelijk steeds meer werknemers die buiten de kantooruren met het werk bezig zijn. Anders gezegd: de vervlechting tussen werk en privé – een tendens die al in 2008 en 2014 werd vastgesteld – zet zich traag maar dapper verder.

De work-lifebalance: een modern woord, dat te pas en te onpas uit onze mond rolt. Maar wat houdt dat nu exact in? Wanneer we het hebben over de vervlechting tussen werk en privé, bedoelen we de mate waarin onze job ons privéleven binnensluipt.

En omgekeerd, want er worden steeds vaker privézaken afgehandeld tijdens de werkuren. Vooral bij telewerkers. Een afspraak plannen bij de tandarts, de kinderen afhalen op school of een achterstallige energiefactuur betalen tussen twee meetings door: dat tweerichtingsverkeer brengt de work-lifebalance opnieuw in evenwicht.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

Gestage evolutie

Randstad Research voerde in 2008 en 2014 een onderzoek uit naar die samenloop van werk- en privésfeer. De bevraagde werknemers gaven toen een vervlechtingsscore – waarbij 1 stond voor ‘helemaal geen vervlechting’ en 10 voor ‘totale vervlechting’ – aan hun persoonlijke werk-privé-ervaring. Wat bleek? In die zes jaar tijd steeg de score van 4 naar 4.4, wat wijst op een toenemende mate van vervlechting. Die was trouwens het hoogst bij bedienden en kaderleden.

De pandemie – en de daaruit voortvloeiende thuiswerkgewoonte, die toenam van 25% in 2014 naar 44% in 2023 – vroeg om een nieuw onderzoek. 2.000 Belgen werden daarvoor ondervraagd. De uitkomst verrast niet: zoals verwacht is de overlap van werk en privé in 2023 nóg groter geworden. Al is die niet zo opvallend als eerst gedacht.

De gemiddelde vervlechtingsscore steeg ‘slechts’ met 0.3 punten ten opzichte van de vorige peiling, waardoor die nu strandt op 4.7. Het aandeel van de niet-thuiswerkers trekt het gemiddelde wat naar beneden. Zij gaven namelijk een score van 4.3, thuiswerkers een 5.3.

E-GIDS: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

Toch een grotere tevredenheid

Vergis je niet: meer vervlechting hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat werknemers minder tevreden zijn in hun job. Integendeel, de gemiddelde tevredenheidsscore steeg van een 6.8 naar 7. Thuiswerkers gaven zelfs een 7.3!

Hoe dat komt? Twee op drie werknemers geeft toe zich weleens bezig te houden met privézaken tijdens de kantooruren, waardoor die uurtjes avond-, weekend- of vakantiewerk worden gelijkgesteld. Meetings afwisselen met de huishoudelijke was en plas, blijkt dus een goede combinatie.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Ook het recht op deconnectie draagt bij aan die positieve tevredenheidsscore. Steeds meer werkgevers staan tolerant tegenover onbereikbaarheid in de vrije tijd. 19% van de bedrijven geeft expliciet aan dat er niet verwacht wordt dat werknemers na hun uren ter beschikking staan. Soms moedigen ze een periode van volledige deconnectie zelfs aan.

Het positieve effect van out-of-office-tijd op het welbevinden en de werkdruk raakt dan ook steeds meer ingeburgerd in het werkveld. Een evolutie in de goede richting, al is er toch nog steeds heel wat werk aan de winkel.

Lees ook: Wat met jouw ‘recht van deconnectie’ in de praktijk?

(ZINNIG) - Bronnen: Randstad en ZigZagHR

10 november 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook