Airstop-reisagent: vooral een netwerktalent

Ook na 40 jaar tekent de in Gent opgerichte reisbureauketen Airstop nog altijd voor frisse, vernieuwende ideeën. Maak kennis met de combinatie reizen en werken tijdens de Jobstop-sessies in verschillende Vlaamse steden.

5 april 2015

Delen

"De combinatie van reizen en werken is een zeer waardevolle professionele ervaring." (Stein Gullentops, marketing manager Airstop)

Taxistop was een typisch idee uit de progressieve jaren ’70: op reis naar je bestemming lege plaatsen in je auto delen met vreemden. In 1987 werd Airstop opgericht als spin-off van Taxistop om lege zitjes op chartervluchten op te vullen via ultravoordelige vliegtuigtickets waarmee je geen aansluitend verblijf hoeft te reserveren.

Marketing manager Airstop Stein Gullentops: “Dat was een puur economische benadering. Het tegenovergestelde van Taxistop, dat een van de eerste projecten was van wat we nu ‘deeleconomie’ noemen. Veel van de deelmodellen die Taxistop-oprichter Jan Klüssendorf bedacht, waren hun tijd ver vooruit. In die tijd was de markt er nog niet klaar voor, maar nu zie je dat die ideeën trending geworden zijn. Internationale reuzen als Airbnb doen precies hetzelfde. Maar Airstop moest zijn model in de beginjaren van het internet stevig aanpassen: luchtvaartmaatschappijen zetten nu zelf hun restcapaciteit in de markt via bookingsites als Skyscanner. We moesten dus op zoek naar iets nieuws en kozen ervoor om terug te gaan naar onze roots: delen.”

Community

"Het uitgangspunt is dat onze gebruikers vaak veel meer weten over een bestemming dan wij zelf, dus faciliteren we online hun onderlinge kennisuitwisseling", vervolgt Gullentops.

"Wij gebruiken die knowhow om de verkoop in onze reiskantoren te stimuleren, want om ter plaatse te geraken heb je natuurlijk nog altijd vluchten nodig. Koop je bijvoorbeeld een heen- en terugvlucht naar Thailand met een interval van 14 dagen, dan bieden wij jou vanuit ons netwerk zoveel mogelijk up-to-date informatie om je hoogstpersoonlijke reis samen te stellen. Een héél andere benadering dan kant-en-klaarpakketten voorstellen. Zeker voor verre bestemmingen is dat volgens ons een beetje achterhaald. Mensen willen een unieke reis op maat van hun wensen en voorkeuren. Maar noem ons geen touroperator: we stellen geen reispakketten samen, het is altijd à la carte. Je zal dus geen brochure met programma’s vinden bij Airstop, wel objectieve online ratings van hotels zoals bij TripAdvisor. En omdat Airstop deel uitmaakt van de Connections-groep hebben we een grote aankoopkracht, wat onze voordelige vliegtarieven mogelijk maakt."

Creatief werk

Airstop telt een 25-tal medewerkers in drie kantoren in Gent, Antwerpen en Leuven – de studentensteden. "Onze reisagenten mogen vooral geen ‘uitvoerders’ zijn", aldus Gullentops.

"Brochure beetpakken, code invoeren, beschikbaarheid zoeken, klaar – zo werkt het niét. De toerisme-opleidingen zitten volgens mij wel nog een beetje vast in dat stramien. Onze aanpak vereist creatief omgaan met de basisbehoefte van de klant, en een stevige dosis commercieel en psychologisch inzicht. Eigenlijk behoor je als reisagent zelf tot onze doelgroep: graag reizen, netwerken, helpen om dromen waar te maken … Zelf checken waar de mogelijkheden en voorkeuren liggen, en dan een offerte op maat maken. Natuurlijk moet je ook flexibel genoeg zijn om met je boekingsscherm en vier andere schermen open toch het noorden niet te verliezen. Een beetje karakter en eigenzinnigheid hebben, helpt ook. (lacht) Maar ligt de sfeer je, dan is de kans groot dat je blijft."

Reizen en werken

Airstop blijf ook innoveren met nieuwe ideeën. "Via Jobstop bieden we de combinatie reizen en werken aan. Je kan spetterende werk- en reisavonturen beleven in Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, China, Frankrijk, Engeland of Vietnam. Je doet je eerste werkervaring op, je snuift de cultuur op, je legt internationale contacten met mensen over de hele wereld. Dat kan bijvoorbeeld via au-pair, waarbij je een soort inwonende oppas bent voor de kinderen van een gezin in het buitenland. Vrijwilligerswerk in weeshuizen of als leraar is een andere optie… Jobstop regelt de visa, de werkvergunningen en natuurlijk de vluchten. We hebben er zelfs speciale ticketprijzen voor onderhandeld met de luchtvaartmaatschappijen. Onze partners ter plaatse zijn meestal ngo’s die alles voor ons faciliteren."

"Reizen en werken spreekt veel mensen aan", besluit Gullentops. "Je logeert bij lokale mensen en leert een land echt kennen. Heb je de juiste ingesteldheid, dan kan je op die manier voordelig een mooi stuk van de wereld zien. Er komt een bonte mix van mensen op af: ouders die hun kinderen aansporen om een gap year te nemen, avonturiers die willen exploreren, pas nog een opa die vertrok met zijn kleinzoon … de leeftijden variëren van 20 tot 75 jaar.

Meestal smaakt een eerste ervaring naar meer. Het biedt je ook een héle waardevolle professionele ervaring. Onderwijs en verpleegkunde zijn de klassiekers, maar ook naar vrijwilligers in ICT of bouw is bijvoorbeeld veel vraag. In Peru lopen momenteel projecten voor informatici die iets willen opzetten met lokale mensen. Het concept slaat vooral aan dankzij de infomomenten. Daar laten we de ambassadeurs aan het woord, de mensen die het al beleefd hebben. Hun ervaringen zijn heel overtuigend. Alweer: kennis delen werkt veel beter en directer dan brochures versturen. Modellen als deze werken echt voor ons, en zoiets opent op zijn beurt opnieuw heel wat mogelijkheden."

(wv) – Meer info: www.jobstop.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.