20% van het Franse parlement is familie

De term ‘vriendjespolitiek’ wordt regelmatig in de mond genomen als het op aanwervingen op hoog niveau aankomt. Franse politici gaan nog een stapje verder en veranderen het Franse parlement in een groot familiebedrijf.

19 augustus 2014

Delen

Une affaire de famille

De Haute Autorité pour la Transparance de la Vie Publique diende een rapport in waaruit blijkt dat 20% van de 577 leden van de Franse Assemblée Nationale (die samen met de senaat het Franse parlement vormt) hun eigen familie heeft aangeworven. Dat wil zeggen dat minstens 115 leden hun eigen verwanten full- of parttime tewerk stelt.

52 Franse parlementsleden hebben hun echtgenotes in dienst, 28 leden kozen ervoor om hun zonen aan te nemen en 32 reserveerden een plaatsje voor hun dochter(s) op hun kabinet. Maar ook broers, zussen, neven en nichtjes behoren tot het personeelsbestand.

Hoge cijfers, zeker als je weet dat het op Europees niveau al een tijdje sterk afgekeurd wordt. Het Europees Parlement legde deze praktijk in 2009 namelijk officieel aan banden om belangenvermenging tegen te gaan.

Heksenjacht

Toch vinden de meeste Franse parlementsleden dit de normaalste zaak van de wereld. Michel Lesage, afgevaardigde van de Parti Socialiste, heeft zijn zoon in dienst. Hij beweert dat het niet gaat om het ‘voortrekken van familie’. “Er is toch ook geen reden om hen te benadelen als ze de juiste competenties hebben?”, rechtvaardigt hij zijn beslissing. Franck Gilard, afgevaardigde van de UMP, spreekt van een heksenjacht en vindt ook dat er niet met twee maten en gewichten mag gewogen worden: “Als ze het ons verbieden, dan moeten ze deze praktijk ook in de privésector verbieden.”

Slecht een enkeling durft zich te uiten als voorstander van het verbod van het Europees Parlement. Zo blijkt uit een enquête van Mediapart, een onafhankelijk webmagazine. Op zich is het nog niet verboden en is het ook niets nieuw. Het is een praktijk die al eeuwen meegaat, maar pas nu aan de kaak wordt gesteld.

Uiteraard rijst daardoor de vraag hoe het zit met verloning en of hiervoor geen misbruik wordt gemaakt van publieke fondsen. Wettelijk gezien mogen de afgevaardigden 9.000 euro per maand uitgeven aan personeel. Voor het loon van een familielid wordt de grens getrokken bij 4.750 euro per maand.

 

(sjv) - Bron: Lefigaro.fr , Mediapart.fr, Express.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.