Terug naar overzicht
Vorige

100 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Vrachtwagenchauffeur

Wat doet en verdient een hr adviseur?

Als je ooit hebt nagedacht over een carrière waarin je kunt werken met mensen en organisaties, dan kan de rol van een HR adviseur de perfecte keuze zijn. HR advisors spelen een cruciale rol in het beheer van menselijke hulpbronnen binnen organisaties. In dit artikel gaan we dieper in op wat een HR adviseur doet, welke studievereisten er zijn, hoe je een HR consultant kunt worden, welke vaardigheden je nodig hebt én wat je kunt verwachten op het gebied van salaris en extralegale voordelen.
HR-adviseur

Wat doet
een hr adviseur?

Het beroep van een HR consultant biedt een dynamische en boeiende carrière voor mensen die graag met mensen werken en een impact willen hebben op de groei en ontwikkeling van organisaties.

 • Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van het HR-beleid en de HR-procedures binnen een bedrijf.
 • Ze werken nauw samen met het management en het personeel om ervoor te zorgen dat de organisatie beschikt over de juiste talenten, werknemers op de juiste manier worden beheerd en de naleving van de arbeidswetten wordt gewaarborgd.

Concreet omvat hun werk onder andere het werven en selecteren van nieuwe medewerkers, het coördineren van training en ontwikkelingsprogramma's, het beheren van prestatiebeoordelingen, het behandelen van arbeidsconflicten en het zorgen voor een positieve werkcultuur.

Een job voor jou? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) HR adviseur...
#

Wat moet een hr adviseur
gestudeerd hebben?

Om een HR consultant te worden, is een diploma in een relevant vakgebied meestal vereist. In België zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden op het gebied van HRM (Human Resource Management).

Het is belangrijk om te streven naar een opleiding die erkend is door de relevante beroepsorganisaties, zoals de Belgische Federatie van HR-professionals.

illustration-books

Hoe word je
een hr adviseur?

Om een HR advisor te worden, is het nuttig om ervaring op te doen in verschillende HR-gerelateerde functies. Dit stelt je in staat om praktische kennis en vaardigheden op te bouwen die essentieel zijn voor het uitvoeren van de rol van een HR adviseur.

Veel HR consultants beginnen hun carrière als HR-assistenten. In deze rol werk je samen met ervaren HR-professionals en ondersteun je verschillende HR-activiteiten, zoals het verwerken van personeelsadministratie, het bijwonen van wervingsprocessen en het organiseren van trainingen. Dit geeft je een inzicht in de dagelijkse taken van HR en hoe HR-processen werken.

Na het opdoen van ervaring als HR-assistent, kun je doorgroeien naar de rol van HR-medewerker. Hier ben je verantwoordelijk voor specifieke HR-taken, zoals het beheren van personeelsdossiers, het coördineren van opleidingen en het ondersteunen bij prestatiebeoordelingen. Dit stelt je in staat om dieper in te gaan op HR-gerelateerde processen en beleid.

Meer ervaring

Om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen, kun je overwegen om ook andere HR-rollen te verkennen, zoals recruiter, HR-trainer of HR-coördinator. Deze rollen bieden je de mogelijkheid om verschillende aspecten van HR te ervaren en je expertise op specifieke gebieden uit te breiden.

Het volgen van aanvullende training en opleiding kan je daar bovenop zeker helpen om je kennis en vaardigheden verder te verdiepen. Er zijn diverse professionele certificeringen beschikbaar op het gebied van HR, zoals het behalen van een certificaat in Human Resource Management (HRM). Deze certificeringen tonen aan dat je een bepaald niveau van deskundigheid hebt bereikt en kunnen je helpen om je geloofwaardigheid als HR consultant te vergroten.

Naarmate je meer ervaring opdoet, is het erg belangrijk om ook je leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Dit omvat het vermogen om teams te begeleiden, effectieve communicatie te bevorderen en strategische beslissingen te nemen. Het volgen van leiderschapstrainingen en het actief zoeken naar kansen om leiderschapsverantwoordelijkheden op je te nemen, kan je helpen om te groeien naar een HR adviseur-rol.


Job-alert: jobs op maat in je mailbox
illustration

400 vacatures beschikbaar voor hr adviseur

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een hr adviseur hebben?

Als hr adviseur moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
HR Advisors moeten effectief kunnen communiceren met zowel het management als de werknemers. Ze moeten in staat zijn om duidelijk te communiceren, te luisteren, te onderhandelen en te bemiddelen.
Het vermogen om complexe problemen te analyseren, oplossingen te bedenken en beslissingen te nemen is cruciaal in deze functie. HR Adviseurs moeten creatief en analytisch denken om effectieve oplossingen te vinden.
HR Adviseurs moeten in staat zijn om goed met mensen om te gaan, empathie te tonen en een vertrouwensrelatie op te bouwen. Ze moeten in staat zijn om conflicten op te lossen en de behoeften en belangen van zowel de werknemers als de organisatie in evenwicht te brengen.
HR Advisors moeten op de hoogte zijn van de relevante arbeidswetten en voorschriften om ervoor te zorgen dat de organisatie voldoet aan de wettelijke vereisten.
Als HR Adviseur moet je in staat zijn om meerdere taken en projecten tegelijkertijd te beheren. Goede organisatorische vaardigheden helpen je om deadlines te halen, prioriteiten te stellen en effectief te plannen.
Het vermogen om gegevens en informatie te analyseren is essentieel voor het nemen van geïnformeerde beslissingen en het identificeren van trends en patronen binnen de organisatie. Analytische vaardigheden stellen je ook in staat om HR-gerelateerde problemen te diagnosticeren en passende oplossingen te vinden.
HR Advisors zijn vaak betrokken bij veranderingen binnen een organisatie, zoals herstructureringen, fusies of implementatie van nieuwe beleidsmaatregelen. Het vermogen om veranderingen effectief te managen, weerstand te overwinnen en medewerkers te begeleiden door veranderingsprocessen is van cruciaal belang.
In de moderne HR-wereld spelen technologie en digitale tools een steeds grotere rol. Het hebben van basiskennis van HR-software, databeheer en het vermogen om gegevens te analyseren met behulp van technologische hulpmiddelen, kan een pluspunt zijn voor een HR Adviseur.
HR Adviseurs hebben toegang tot gevoelige en vertrouwelijke informatie over medewerkers en de organisatie. Het is van essentieel belang dat ze integer en discreet zijn, en de nodige vertrouwelijkheid en ethiek hanteren bij het omgaan met deze informatie.
HR Adviseurs werken samen met verschillende belanghebbenden, zoals managers, medewerkers, wervingsbureaus en externe consultants. Goede teamwerk- en samenwerkingsvaardigheden stellen je in staat om effectief te communiceren, relaties op te bouwen en samen te werken om de HR-doelstellingen van de organisatie te bereiken.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van hr adviseur?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een hr adviseur. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als hr adviseur verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een hr adviseur?

Het salaris van een HR consultant kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, verantwoordelijkheden, locatie en grootte van de organisatie. In België ligt het gemiddelde bruto maandloon van een HR adviseur tussen de 3.000 euro en 4.500 euro.

Specifieke functie-eisen of een bepaalde expertise kunnen dat maandloon nog enigszins verhogen, tot bruto 4.800 euro/maand (voor Training & Talent en/of Employee Engagement HR Advisors), 5.000 euro/maand (voor specialisatie in arbeidsverhoudingen en/of organisatieontwikkeling) of zelfs 5.200 euro/maand (voor HR Adviseurs met focus op compensation & benefits).

Extra

HR consulenten kunnen in België bovendien vaak profiteren van verschillende extralegale voordelen die naast hun salaris worden aangeboden. De exacte voordelen kunnen variëren afhankelijk van de organisatie, de sector en het individuele arbeidscontract. De meest voorkomende zijn weliswaar: maaltijdcheques, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering, vakantiegeld en een eindejaarspremie, flexibele werkuren en de mogelijkheid om te telewerken.

Daarnaast kunnen andere voordelen zoals een vergoeding van vervoerskosten, ecocheques, opleidingsmogelijkheden of verlofdagen bovenop de wettelijke minimumvereisten worden aangeboden, afhankelijk van het bedrijfsbeleid en de arbeidsvoorwaarden.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen!

Gelukkig met wat je verdient?
Gemiddelde brutosalaris van een hr adviseur
3.750 /maand
Minimum €3.000
Maximum €4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
 • Maaltijdcheques
 • Groepsverzekering
 • Hospitalisatieverzekering
 • Vakantiegeld
 • Eindejaarspremie
 • Flexibele werkuren
 • Thuiswerk
 • Vergoeding woon-werkverkeer
 • Ecocheques