Terug naar overzicht
Vorige

101 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Digital marketeer

Wat doet en verdient een vrachtwagenchauffeur?

Een vrachtwagenchauffeur is een belangrijke schakel in de transportindustrie. Als vrachtwagenchauffeur ben je verantwoordelijk voor het vervoeren van goederen van de ene locatie naar de andere. Hieronder bespreken we de taken, opleidingen en vaardigheden van een vrachtwagenchauffeur, alsook de specialisaties en salarisverwachtingen in België.
vrachtwagenchauffeur

Wat doet
een vrachtwagenchauffeur?

Een vrachtwagenchauffeur heeft als hoofdtaak het vervoeren van goederen van de ene locatie naar de andere. Dit kan zowel binnen België als internationaal zijn.

Naast het rijden van de vrachtwagen is de chauffeur verantwoordelijk voor het laden en lossen van de vracht, het controleren van de vracht en het onderhouden van de vrachtwagen. Daarnaast moet de chauffeur rekening houden met de verkeersveiligheid en de geldende wet- en regelgeving op de weg.

Een job voor jou? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) vrachtwagenchauffeur...
#

Wat moet een vrachtwagenchauffeur
gestudeerd hebben?

Om vrachtwagenchauffeur te worden, moet je in België minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs C (voor vrachtwagens tot 16 ton) of CE (voor vrachtwagens boven 16 ton).

Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar voor het behalen van deze rijbewijzen, waaronder beroepsopleidingen en rijopleidingen. Naast het rijbewijs zijn er ook specifieke opleidingen en certificeringen nodig voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen of het rijden met speciale voertuigen.

Mogelijke opleidingen zijn:

illustration-books

Hoe word je
een vrachtwagenchauffeur?

Om vrachtwagenchauffeur te worden, moet je in België een opleiding volgen en het rijbewijs C of CE behalen. Voordat je als chauffeur aan de slag kunt, moet je ook medisch goedgekeurd worden en een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen. 

Er zijn voorts geen specifieke voorafgaande functies vereist om vrachtwagenchauffeur te worden, maar enige ervaring in de transportsector kan wel helpen.


Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar
illustration

1094 vacatures beschikbaar voor vrachtwagenchauffeur

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een vrachtwagenchauffeur hebben?

Als vrachtwagenchauffeur moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Als vrachtwagenchauffeur moet je natuurlijk goed kunnen rijden. Je moet niet alleen de verkeersregels kennen en toepassen, maar ook in staat zijn om de vrachtwagen veilig te besturen in verschillende situaties en onder verschillende weersomstandigheden.
Als vrachtwagenchauffeur heb je vaak te maken met klanten, collega's en andere weggebruikers. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt communiceren en klantvriendelijk bent. Je moet bijvoorbeeld in staat zijn om informatie te verstrekken over de lading, de leveringstijden en eventuele problemen onderweg.
Als vrachtwagenchauffeur kun je te maken krijgen met stressvolle situaties, zoals verkeersdrukte, files en vertragingen. Het is belangrijk dat je hier goed mee om kunt gaan en rustig kunt blijven onder druk.
Als vrachtwagenchauffeur moet je ook enige kennis hebben van de technische aspecten van de vrachtwagen. Je moet bijvoorbeeld in staat zijn om kleine reparaties uit te voeren en eventuele problemen te herkennen en door te geven aan de technische dienst.
Als vrachtwagenchauffeur ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jezelf, je lading en andere weggebruikers.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van vrachtwagenchauffeur?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een vrachtwagenchauffeur. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als vrachtwagenchauffeur verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een vrachtwagenchauffeur?

Het salaris van een vrachtwagenchauffeur in België varieert afhankelijk van de werkgever, het aantal jaren ervaring en de specialisatie. Het gemiddelde bruto maandloon voor een vrachtwagenchauffeur ligt tussen de 2.300 euro en 2.700 euro. Chauffeurs die gespecialiseerd zijn in het vervoer van gevaarlijke stoffen of internationaal transport kunnen meer verdienen.

Naast het bruto maandloon hebben vrachtwagenchauffeurs ook recht op verschillende extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en (soms) een vergoeding voor overnachtingen. Werkgevers kunnen ook premies of bonussen toekennen voor specifieke prestaties of bijzondere omstandigheden.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen!

Gelukkig met wat je verdient?
Gemiddelde brutosalaris van een vrachtwagenchauffeur
2.500 /maand
Minimum €2.300
Maximum €2.700
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Bonus/commissie