Terug naar overzicht
Vorige

99 van 103

Volgende
Volgend artikel:

HR adviseur

Wat doet en verdient een ict medewerker?

De wereld van informatietechnologie (ICT) is essentieel geworden in onze moderne samenleving. ICT medewerkers spelen een cruciale rol in het onderhouden, beheren en ondersteunen van IT-systemen en netwerken. Daarom nemen we een kijkje naar de job van een ICT medewerker, inclusief de verantwoordelijkheden, vereiste opleidingen, benodigde vaardigheden, specialisaties én het verwachte salaris.
ICT medewerker

Wat doet
een ict medewerker?

Een ICT medewerker is verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van computersystemen, softwareapplicaties en netwerken binnen een organisatie. Hun taken omvatten het installeren en configureren van hardware en software, het oplossen van technische problemen, het uitvoeren van systeemonderhoud, het bieden van technische ondersteuning aan gebruikers en het waarborgen van de beveiliging van IT-systemen.

Daarnaast zijn ze ook betrokken bij het upgraden van systemen en het implementeren van nieuwe technologieën om de efficiëntie te verbeteren.

Een job voor jou? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek naar een (m/v) ICT medewerker...
#

Wat moet een ict medewerker
gestudeerd hebben?

Om een ICT medewerker te worden, is het belangrijk om een relevante opleiding te volgen. In België zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden, zoals een bacheloropleiding in de informatica, ICT of een gerelateerd vakgebied.

Daarnaast bieden technische scholen en hogescholen ook specifieke IT-gerelateerde opleidingen aan, zoals netwerkbeheer, systeembeheer of softwareontwikkeling.

Het behalen van relevante certificeringen, zoals Cisco Certified Network Associate (CCNA) of Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), kunnen zeker ook een meerwaarde zijn voor een ICT medewerker.

illustration-books

Hoe word je
een ict medewerker?

Om een ICT medewerker te worden, is het belangrijk om ervaring op te bouwen in IT-gerelateerde functies. Veel ICT medewerkers beginnen hun carrière als IT-helpdeskmedewerkers, systeembeheerders, netwerktechnici of applicatieontwikkelaars. Deze rollen bieden de mogelijkheid om relevante technische kennis en vaardigheden op te doen, evenals praktische ervaring in het omgaan met verschillende aspecten van IT.

Naarmate men ervaring opdoet in deze functies en de nodige technische kennis en vaardigheden verwerft, kan men doorgroeien naar de rol van een ICT medewerker. Het volgen van aanvullende opleidingen, certificeringen en het blijven bijleren over nieuwe technologieën en trends in de IT-sector kan ook helpen om de kansen op een carrière als ICT medewerker te vergroten.

Sowieso kan het pad naar een functie als ICT medewerker variëren afhankelijk van individuele omstandigheden, zoals de beschikbaarheid van vacatures, de regionale arbeidsmarkt en persoonlijke loopbaanambities. Belangrijk is om actief betrokken te zijn bij de IT-gemeenschap, relevante netwerken op te bouwen en mogelijkheden voor professionele ontwikkeling te verkennen om de kansen op een succesvolle overgang naar een functie als ICT medewerker te vergroten.


Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar
illustration

780 vacatures beschikbaar voor ict medewerker

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een ict medewerker hebben?

Als ict medewerker moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een brede kennis van computerhardware, besturingssystemen, netwerken, databases en softwareapplicaties is essentieel voor een ICT medewerker. Ze moeten vertrouwd zijn met verschillende technologieën en in staat zijn om problemen te identificeren en op te lossen die verband houden met deze aspecten. Up-to-date blijven met de nieuwste ontwikkelingen in de IT-sector is ook belangrijk.
ICT medewerkers worden vaak geconfronteerd met technische problemen en het is cruciaal dat ze in staat zijn om deze effectief op te lossen. Ze moeten in staat zijn om problemen te analyseren, de oorzaak te achterhalen en de juiste oplossing toe te passen. Dit vereist een systematische benadering, logisch denken en creativiteit.
Effectieve communicatie is essentieel voor een ICT medewerker, zowel met technische collega's als met gebruikers. Ze moeten in staat zijn om technische concepten op een begrijpelijke manier uit te leggen, vragen te stellen om de behoeften van gebruikers te begrijpen en duidelijke instructies te geven. Goede luistervaardigheid en empathie zijn belangrijk om gebruikers goed te kunnen ondersteunen.
Als ICT medewerker moet je in staat zijn om taken te plannen, prioriteiten te stellen en projecten te beheren. Je moet in staat zijn om efficiënt te werken, zelfs onder druk, en ervoor zorgen dat deadlines worden gehaald. Het vermogen om te multitasken en georganiseerd te blijven, is van groot belang in een snel veranderende IT-omgeving.
Inzicht in beveiligingsprotocollen en het vermogen om IT-systemen te beschermen tegen bedreigingen zijn van groot belang voor een ICT medewerker. Ze moeten op de hoogte zijn van de best practices voor gegevensbeveiliging, netwerkbeveiliging en het identificeren van potentiële beveiligingsrisico's. Het vermogen om proactieve maatregelen te nemen en snel te reageren op beveiligingsincidenten is essentieel.
De IT-sector evolueert voortdurend en het is belangrijk voor ICT medewerkers om een sterk leervermogen te hebben. Ze moeten in staat zijn om nieuwe technologieën, tools en methodologieën snel te begrijpen en toe te passen. Bereidheid om voortdurend bij te leren en jezelf bij te scholen is essentieel om relevant te blijven in het vakgebied.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van ict medewerker?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een ict medewerker. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als ict medewerker verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een ict medewerker?

Het salaris van een ICT medewerker kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, vaardigheden, verantwoordelijkheden en locatie. Gemiddeld verdient hij/zij tussen de 2.500 euro en 4.000 euro bruto per maand. Het exacte salaris kan ook afhangen van de sector waarin men werkzaam is, of van individuele onderhandelingen.

Hoe dan ook levert een specialisatie in een bepaald vakdomein meestal een hoger salaris op. Zowel netwerkbeheerders als systeembeheerders en databasebeheerders kunnen makkelijk een gemiddeld bruto maandloon van 4.500 euro verdienen. Het loon van cloud-ICT medewerkers enerzijds en cybersecurity-ICT medewerkers anderzijds kan tot respectievelijk 5.000 euro en 6.000 euro bruto per maand reiken.

Voor senior posities met een uitgebreide expertise mag je sowieso uitgaan van 6.000 euro per maand of meer. In cybersecurity zelfs tot 7.000 euro bruto per maand.

Extra

Tel daar bovenop tenslotte nog een breed scala aan extralegale voordelen: een bedrijfswagen met tankkaart, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en groepsverzekering, een laptop en mobiele telefoon, flexibele werkuren en de optie van telewerk, opleidings- en trainingsmogelijkheden enzovoort.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen!

Gelukkig met wat je verdient?
Gemiddelde brutosalaris van een ict medewerker
3.250 /maand
Minimum €2.500
Maximum €4.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Laptop
  • Mobiele telefoon
  • Flexibele werkuren
  • Thuiswerk