Terug naar overzicht
Vorige

13 van 97

Volgende
Volgend artikel:

Maatschappelijk assistent(e)

Wat doet en verdient een helpdeskmedewerker?

We bespreken hieronder het beroep en de rol van een helpdeskmedewerker. Wat houdt deze job precies in? Welke opleidingen zijn er nodig om deze functie uit te oefenen? Welke vaardigheden moet een helpdeskmedewerker hebben? En... welk loon en eventuele extra legale voordelen krijgen zij betaald? Een overzicht.
Het beroep van helpdeskmedewerker

Wat doet
een helpdeskmedewerker?

Een helpdeskmedewerker is de spin in het web van de IT-ondersteuning. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor klanten of collega's met hardware- of softwareproblemen en staat paraat om hen te helpen met diverse technische vragen.

Helpdeskmedewerkers kunnen werken voor technologiebedrijven, telecommunicatiebedrijven of andere bedrijven met een technologische component. Ze beantwoorden vragen via telefoon, e-mail, chat of in persoon.

Hun takenpakket is divers en omvat - naast het installeren van printers, het configureren van e-mailaccounts of het uitvoeren van back-ups - onder andere ook het...

 • ... beantwoorden van vragen over hardware, software, netwerkverbindingen en andere IT-gerelateerde zaken. De helpdeskmedewerker beantwoordt deze op een duidelijke en beknopte manier, nadat deze bij de helpdesk zijn binnen gekomen via telefoon, e-mail of chat.
 • ... oplossen van technische problemen. De helpdeskmedewerker analyseert het probleem, identificeert de oorzaak en begeleidt de klant bij de oplossing. Dit kan gaan van het resetten van een wachtwoord tot het installeren van updates of het uitvoeren van stappenplannen.
 • ... registreren van incidenten. De helpdeskmedewerker registreert de details van elk incident via een ticketsysteem, inclusief de beschrijving van het probleem, de genomen stappen en de resolutie.
 • ... escaleren van complexe problemen. Indien deze te complex, escaleert de helpdeskmedewerker het probleem naar een tweedelijns of derdelijns supportteam met gespecialiseerde kennis.
 • ... rapporteren en analyseren van de meest voorkomende problemen en trends. Deze data worden geanalyseerd om IT-processen te verbeteren en proactief op problemen in te kunnen spelen.
 • ... organiseren van producttrainingen, om nieuwe gebruikers wegwijs maken in de werking van IT-systemen en -software.
 • ... onderhouden van de kennisbank, door het up-to-date houden van de FAQ met relevante antwoorden op veelgestelde vragen.
Is de job van helpdeskmedewerker helemaal iets voor jou? Check alle openstaande vacatures en vind de werkgever die 100% bij je past!
#

Wat moet een helpdeskmedewerker
gestudeerd hebben?

In België is er geen specifieke opleiding vereist om helpdeskmedewerker te worden, maar een opleiding in informatica of een aanverwante discipline is een voordeel. Er zijn ook certificaten beschikbaar die zich richten op specifieke technologieën of systemen, zoals Microsoft, Cisco of CompTIA-certificeringen.

Naast een opleiding is ook werkervaring in de IT-sector of in een klantgerichte omgeving erg waardevol voor wie als helpdeskmedewerker aan de slag wil.

illustration-books

Hoe word je
een helpdeskmedewerker?

Er is geen eenduidig traject om helpdeskmedewerker te worden. Vaak start men in een entry-level functie binnen de IT, zoals IT-servicedesk medewerker of eerstelijns supportmedewerker. Door ervaring op te doen en relevante vaardigheden te ontwikkelen, kan men doorgroeien naar een rol als helpdeskmedewerker.

Ontdek ook: Wat doet en verdient een ICT-medewerker?

Sommige bedrijven bieden interne opleidingsprogramma's aan om medewerkers klaar te stomen voor een helpdeskfunctie. Ook externe trainingsinstituten bieden cursussen en workshops aan die relevant zijn voor helpdeskmedewerkers.


Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren
illustration

412 vacatures beschikbaar voor helpdeskmedewerker

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een helpdeskmedewerker hebben?

Als helpdeskmedewerker moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een helpdeskmedewerker moet helder en duidelijk kunnen communiceren met klanten en collega's.
Het vermogen om snel en effectief problemen op te lossen is essentieel in deze rol.
Een basiskennis van hardware en software is cruciaal voor het begrijpen van klantvragen.
Het kunnen omgaan met verschillende soorten klanten en situaties vereist geduld en inlevingsvermogen.
Het kunnen beheren van tijd en taken is belangrijk om efficiënt te werken.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van helpdeskmedewerker?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een helpdeskmedewerker. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als helpdeskmedewerker verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een helpdeskmedewerker?

Het gemiddelde bruto maandloon van een helpdeskmedewerker in België ligt tussen 2.300 euro en 3.000 euro, afhankelijk van ervaring en specialisaties.

Meer gespecialiseerde helpdeskmedewerkers, zoals in tweedelijnsondersteuning, cloudspecialisten of securityspecialisten, kunnen doorgaans een hoger salaris verwachten, dat kan oplopen tot 3.500 euro of meer, met extra bonussen en extralegale voordelen.

Extra

De meest voorkomende extralegale voordelen voor helpdeskmedewerkers in België zijn: maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering en een mobiliteitsvergoeding. Dit laatste kan variëren van een bedrijfswagen tot een fietsvergoeding, afhankelijk van de werkgever.

Sommige bedrijven voorzien ook een vergoeding voor thuiswerk en de kosten die daarmee gepaard gaan, zoals internet- en elektriciteitskosten. Daarenboven worden vaak aanvullende cursussen en trainingen voorzien, om helpdeskmedewerkers hun kennis en vaardigheden te verbeteren. En tenslotte kunnen helpdeskmedewerkers bonussen ontvangen op basis van hun prestaties of de prestaties van het bedrijf.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loon en extralegale voordelen via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een helpdeskmedewerker
2.700 /maand
Minimum €2.300
Maximum €3.500
Mogelijke extralegale voordelen:
 • Maaltijdcheques
 • Ecocheques
 • Hospitalisatieverzekering
 • Groepsverzekering
 • Bedrijfswagen
 • Fietsvergoeding
 • Thuiswerk
 • Bonus/commissie