Terug naar overzicht
Vorige

10 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Ambulancier

Wat doet en verdient een software engineer?

Software engineering is een beroep dat zich richt op het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van softwaretoepassingen. Maar wat betekent dat in de praktijk? Welke opleidingen heb je nodig om als (m/v) software engineer aan de slag te gaan? Welke carrièrepaden kan je volgen? Welke vaardigheden zijn essentieel? Welke specialisaties zijn er mogelijk? En... hoeveel verdienen software engineers precies? Een overzicht.
Het beroep van software engineer

Wat doet
een software engineer?

In deze digitale tijd draait alles om software. Van de apps op je smartphone tot de complexe systemen die onze economie draaiende houden: software is alomtegenwoordig. En achter al die software zit de software engineer, de onmisbare bouwmeester van de digitale wereld.

Hij/zij is verantwoordelijk voor het bedenken en bouwen van complete softwaresystemen van begin tot eind. Ze beginnen vaak met het inventariseren van de wensen van de eindgebruiker en voeren een uitgebreide analyse uit om te zorgen dat de ontwikkelde software niet alleen technisch robuust, maar ook gebruiksvriendelijk en functioneel is.

Zij fungeren aldus als de spil van het softwareproject. De software engineer is met andere woorden betrokken bij elke fase van een project, van het in kaart brengen van de klantwensen tot de oplevering en implementatie van de software. Hiervoor werken ze samen met een team van software ontwikkelaars / developers en programmeurs, maar ook met andere IT-professionals, zoals software analisten, -testers en -projectmanagers, om de best mogelijke software te creëren.

Een job die 100% bij je past? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) software engineer
#

Wat moet een software engineer
gestudeerd hebben?

In België begint de opleiding tot software engineer meestal met een bachelor- of masterdiploma in de informatica of een aanverwante studie, zoals computerwetenschappen, software engineering of industriële wetenschappen.

Universiteiten zoals de KU Leuven, Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel bieden erkende programma’s aan die een solide basis leggen voor een carrière in de software engineering.

Naast een diploma is het ook belangrijk dat je over goede programmeervaardigheden beschikt. De meest gebruikte programmeertalen voor software engineers zijn Java, Python, C++, C# en JavaScript.

illustration-books

Hoe word je
een software engineer?

Hoewel een formele opleiding in informatica essentieel is, begint de weg naar software engineering vaak met juniorposities zoals softwareontwikkelaar of -programmeur.

Check: Wat doet en verdient een software ontwikkelaar?

Veel software engineers starten hun carrière met stages of instapfuncties om praktijkervaring op te doen. Na verloop van tijd en met voldoende ervaring, kunnen zij doorgroeien naar rollen zoals senior software engineer, architect of teamleider.


FOMO! Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

272 vacatures beschikbaar voor software engineer

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een software engineer hebben?

Als software engineer moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een grondige kennis van programmeertalen zoals Java, C++, C#, Python en JavaScript is cruciaal. Deze talen worden vaak gebruikt voor het ontwikkelen van diverse softwaretoepassingen.
Software engineers moeten complexe problemen kunnen analyseren en effectieve oplossingen ontwerpen. Dit vereist zowel creativiteit als analytisch denken.
Softwareprojecten worden meestal in teamverband uitgevoerd. Het vermogen om effectief samen te werken is daarom essentieel.
Duidelijke communicatie, zowel met de klant als met de andere leden van je team, is als software engineer onontbeerlijk. Een goede talenkennis is daarenboven een extra troef.
Kennis van ontwikkelingsmethodologieën zoals Agile en Scrum is belangrijk. Deze methoden helpen bij het organiseren van werkprocessen en het efficiënt beheren van projecten.
Het kunnen schrijven en begrijpen van technische documentatie is een belangrijke vaardigheid. Dit helpt bij het overdragen van kennis en het documenteren van ontwikkelingsprocessen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van software engineer?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een software engineer. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als software engineer verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een software engineer?

Het gemiddelde bruto maandloon van een software engineer in België varieert afhankelijk van ervaring en specialisatie. Het salaris voor een junior software engineer situeert zich rond 2.500 euro tot 3.500 euro, terwijl een ervaren software engineer 4.000 euro tot 6.000 euro kan verdienen.

Specialisaties kunnen invloed hebben op het salaris. Zo verdienen DevOps engineers en security engineers vaak meer vanwege hun gespecialiseerde kennis en de hoge vraag naar hun vaardigheden. Hun bruto maandloon kan aldus oplopen tot 6.500 euro of meer, afhankelijk van de specifieke expertise en ervaring.

Extra

In hun totale salarispakket kunnen software engineers ook rekenen op extralegale voordelen, zoals: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering of aanvullende pensioenregeling, een laptop en mobiele telefoon, de terugbetaling van internetkosten en/of andere thuiswerkkosten, en flexibele werktijden.

Software engineers die regelmatig moeten reizen voor hun werk, wordt vaak ook een bedrijfswagen aangeboden, inclusief tankkaart of laadpas. Tenslotte kunnen software engineers naast hun vaste salaris regelmatig aanspraak maken op prestatiegerelateerde bonussen of winstdeelnames.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loon met dat van anderen, via het Jobat Salariskompas

Gelukkig met wat je verdient?
Gemiddelde brutosalaris van een software engineer
4.000 /maand
Minimum €2.500
Maximum €6.500
Mogelijke extralegale voordelen:
 • Maaltijdcheques
 • Hospitalisatieverzekering
 • Groepsverzekering
 • Aanvullend pensioen
 • GSM & smartphone
 • Laptop
 • Internet
 • Thuiswerk
 • Flexibele werkuren
 • Bedrijfswagen
 • Tankkaart / laadpas
 • Bonus/commissie