Werkplek
Vorige

1 van 579

Volgende

De Belgische ambassade in Japan

19 april 2010
Sinds april 2010 pronkt ons land in Japan met een nagelnieuwe ambassade. Het nieuwe pand, pal in het centrum van de Japanse hoofdstad, moet de oude Belgische ambassade doen vergeten. Die was in diplomatieke kringen erg geliefd met zijn Japanse tuin in een oase van rust, maar bleek niet langer bestand tegen aardschokken.
De Belgische ambassade in Japan, Tokyo

Sauna en verwarmde wc-brillen

De nieuwe Belgische ‘landmark’ in Japan is een futuristisch paradepaardje. De nieuwbouw is 7.500 m² groot, verdeeld over acht verdiepingen, en is omringd door een Belgian Square - een publiek toegankelijke esplanade van blauwe hardsteen uit Henegouwen - en een Japanse tuin.

Het gelijkvloers en de eerste drie etages herbergen de kantoren van alle Belgische overheden, waarvoor alles samen 30 diplomaten werken. Voorts zijn er garages, een onthaalruimte, polyvalente zaal, keuken en een ontspanningsruimte met onder meer zwembad, sauna, twee pingpongtafels en gymzaal.

De bovenste vier verdiepingen tellen tien appartementen. Daar wonen de ambassadeur, twee diplomaten, de consul, chauffeur, technisch agent, conciërge, kok en de huismeid.

Japanse trekjes

Het bouwwerk werd ontworpen door de Japanse architect Noriaki Okabe. De Belgische collega Jean-Michel Jaspers moest over de belangen van de Belgische staat waken. 'Dat was wennen. Hoe moet een Japanse architect een appartement van 200 m² tekenen als hij gewend is op 54 m² een gezin met twee kinderen te huisvesten?', zegt Jaspers. 'Japanners zijn als de dood voor grote ruimtes. Ik zei dat ze gangen móesten tekenen.'

De Belg vroeg ook kogelvrij glas, maar volgens de Japanners is dat niet beschikbaar in hun land. Jaspers: 'Zo luidde hun argument: Wordt er geschoten in Japan? Neen? Waarom hebben jullie dan kogelvrij glas nodig?'

Architect Okabe voorzag het bouwwerk nog van Japanse trekjes: de toiletten hebben een verwarmde bril en maken veel lawaai. Reden: Japanners houden van comfort aan de billen en zijn er als de dood voor om indiscreet over te komen.

De nieuwe ambassade wordt ook een uithangbord van Belgische kunst. Er hangen permanent werken van onder meer Pierre Alechinsky, Panamarenko, Jan De Cock, Gust De Smet en Marie-Jo Lafontaine. In het penthouse, de residentie van de ambassadeur, prijken vier aquarellen van Léon Spilliaert.

(vd / ch) – Bron : Standaard.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook