Terug naar overzicht
Vorige

89 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Procesoperator

Wat doet en verdient een verpleegkundige?

Als verpleegkundige ben je een essentieel onderdeel van het zorgteam. Je biedt dagelijks medische zorg, ondersteuning en begeleiding aan patiënten. Wat houdt het beroep van verpleegkundige nog meer in? Welke opleidingen en vaardigheden heb je nodig? En wat kan je verwachten op vlak van salaris en voordelen? Een overzicht...
verpleegkundige

Wat doet
een verpleegkundige?

Een verpleegkundige is verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van patiënten. Dit omvat het monitoren van hun gezondheid, het uitvoeren van medische behandelingen en het verstrekken van medicatie. Daarnaast bied je ook emotionele en psychologische ondersteuning, luister je naar de noden van de patiënt en geef je hen raad en advies.

Je werkt nauw samen met andere zorgprofessionals, zoals artsen en therapeuten, om de best mogelijke zorg te bieden aan de patiënt. Je houdt nauwkeurig medische dossiers bij en zorgt voor een goede communicatie tussen alle betrokken partijen.

CHECK: De 5 basiseigenschappen van een verpleegkundige
#

Wat moet een verpleegkundige
gestudeerd hebben?

Om verpleegkundige te worden in België, moet je een erkende opleiding verpleegkunde volgen. Dit kan op verschillende niveaus, afhankelijk van je ambities en carrièreplannen.

Op het secundair onderwijs kan je kiezen voor de studierichting verzorging of gezondheidszorg. Daarna kan je verder studeren en een bachelor in de verpleegkunde behalen. Er zijn verschillende hogescholen en universiteiten in België die deze opleiding aanbieden.

Wie al een diploma verpleegkunde heeft, kan zich verder specialiseren via een postgraduaat of een masteropleiding.

illustration-books

Hoe word je
een verpleegkundige?

Als verpleegkundige is het van cruciaal belang dat je in staat bent om snel en effectief te reageren op noodsituaties en onverwachte gezondheidsproblemen van patiënten. Je moet in staat zijn om snel en nauwkeurig te handelen in noodsituaties en de juiste beslissingen te nemen. Dit vereist niet alleen kennis van de medische terminologie en procedures, maar ook ervaring in de praktijk en een brede kennis van verschillende aandoeningen en behandelingen.

Om deze vaardigheden te ontwikkelen, moet je een erkende opleiding verpleegkunde volgen, waar je zowel theoretische kennis als praktische ervaring opdoet in verschillende zorgomgevingen, zoals ziekenhuizen, thuiszorg, enz.

Voordat je de opleiding tot verpleegkundige kan starten, moet je meestal minimaal een diploma secundair onderwijs hebben behaald. Er zijn verschillende soorten opleidingen tot verpleegkundige, waaronder een HBO5-opleiding verpleegkunde, de Bachelor in de Verpleegkunde en de Master in de Verpleegkunde.

Bovendien is het mogelijk om na het behalen van je diploma verder te specialiseren in een bepaald domein van de gezondheidszorg door een postgraduaat of een vervolgopleiding te volgen. Dit kan je helpen om je vaardigheden te verbeteren en meer kansen te krijgen op hogere functies in de gezondheidszorg.

ONTDEK: Van deze 5 verpleegkundigen zijn er (veel) te weinig
Job-alert: jobs op maat in je mailbox
illustration

688 vacatures beschikbaar voor verpleegkundige

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een verpleegkundige hebben?

Als verpleegkundige moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een verpleegkundige moet in staat zijn om helder en effectief te communiceren met patiënten, collega's en andere zorgverleners. Goede communicatie is van vitaal belang voor de veiligheid en het welzijn van patiënten.
Als verpleegkundige moet je in staat zijn om je in te leven in de emoties en ervaringen van patiënten en hun familieleden. Empathie is van essentieel belang om patiënten op hun gemak te stellen en hun vertrouwen te winnen.
Verpleegkundigen moeten bekwaam zijn in het uitvoeren van medische procedures en behandelingen, zoals injecties, het inbrengen van een infuus, wondverzorging en het beheren van medische apparatuur.
Verpleegkundigen moeten in staat zijn om snel en nauwkeurig te reageren op noodsituaties en veranderingen in de toestand van patiënten. Dit vereist een goed ontwikkeld kritisch denkvermogen en de vaardigheid om snel en effectief te beslissen.
Werken als verpleegkundige kan soms zeer stressvol zijn, met lange uren, emotioneel uitdagende situaties en een hoge mate van verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat verpleegkundigen in staat zijn om stress te beheersen en te blijven functioneren onder druk.
Verpleegkundigen werken vaak als onderdeel van een team van zorgverleners en moeten effectief kunnen samenwerken om de best mogelijke zorg te bieden aan patiënten. Goede samenwerkingsvaardigheden zijn daarom van groot belang.
Verpleegkundigen moeten vaak meerdere taken tegelijk uitvoeren en hebben vaak te maken met strakke deadlines. Het is daarom belangrijk dat verpleegkundigen goed georganiseerd zijn en in staat zijn om prioriteiten te stellen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van verpleegkundige?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een verpleegkundige. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als verpleegkundige verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een verpleegkundige?

Het salaris van verpleegkundigen in België varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ervaring van de verpleegkundige, de locatie en het type instelling waarin ze werken, en hun specialisatie. Over het algemeen verdienen gespecialiseerde verpleegkundigen iets meer dan algemene verpleegkundigen.

Gemiddeld verdienen verpleegkundigen 3.427 euro bruto per maand. Dit bedrag kan echter variëren afhankelijk van de specialisatie. Voor sommige specialisaties kan het salaris hoger liggen, omdat deze specialisaties vaak vereisen dat verpleegkundigen een extra opleiding en/of certificering volgen. 

  • Het gemiddelde salaris van een intensieve zorgverpleegkundige in België bedraagt ongeveer 3.963 euro bruto per maand.
  • Het maandloon van een operatieverpleegkundige kan oplopen tot zo’n 4.232 euro bruto.

Extra

Het salaris van gespecialiseerde verpleegkundigen kan ook variëren afhankelijk van de locatie en het type instelling waarin ze werken. Zo kunnen verpleegkundigen die werken in universitaire ziekenhuizen doorgaans een hoger salaris verdienen dan verpleegkundigen die werken in kleinere ziekenhuizen of zorginstellingen.

De extralegale voordelen zijn in de gezondheidszorg niet heel dik gezaaid, helaas. Uit het Jobat Salarisrapport blijkt dat verpleegkundigen gemiddeld iets meer dan 4 verschillende voordelen ontvangen bovenop hun loon, waaronder een eindejaarspremie (71%), maaltijdcheques of een maaltijdvergoeding (63%), een hospitalisatieverzekering (58%) en een woon-werkvergoeding (53%) de meest voorkomende zijn.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen
Gemiddelde brutosalaris van een verpleegkundige
3.427 /maand
Minimum €3.000
Maximum €4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Eindejaarspremie
  • Maaltijdcheques
  • Maaltijdvergoeding
  • Hospitalisatieverzekering
  • Vergoeding woon-werkverkeer