Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

De 5 basiseigenschappen van een verpleegkundige

spoedverpleegkundigen
“Een van de mooiste kanten van het beroep is het vertrouwen dat je krijgt. Je doet er alles aan om dat niet te beschamen.” (Stef Vanlee, spoedverpleegkundige)
In zijn boek 112 verhalen met, over en op spoed geeft spoedverpleegkundige Stef Vanlee een inkijk in het dagelijkse reilen en zeilen op de spoeddienst. Zijn ervaringen geven een getrouw beeld van wat een verpleegkundige, en spoedverpleegkundige in het bijzonder, allemaal moet kennen en kunnen. Want een kantoorbaan is het allerminst.

1. Probleemoplossend vermogen

Van herstellende patiënten tot noodgevallen: verpleegkundigen moeten altijd paraat staan voor het oplossen van eventuele lastige situaties. Dat betekent gestructureerd en planmatig handelen vanuit een probleemoplossende aanpak. “Hoe chaotisch bijvoorbeeld zo’n plek van een ongeluk of ramp ook kan zijn, er bestaan handige systemen om snel een overzicht te krijgen en bijvoorbeeld de slachtoffers in te delen”, schrijft Stef Vanlee vanuit zijn ervaring als spoedverpleegkundige.

Tegelijk duiken er veel onverwachte zaken op en zijn (spoed)verpleegkundigen van alle markten thuis. Een van de verhalen in Vanlees boek gaat over hoe hij een hoogzwangere dame noodgedwongen helpt om haar baby ter wereld te brengen. “Het is erg belangrijk om als zorgverlener te weten waar je mee bezig bent. En vertrouwen te hebben in jezelf.”

2. Communicatie & empathie

Goed kunnen communiceren, komt in elk beroep van pas. Maar voor verpleegkundigen is het een absolute must. Een goede verpleegkundige heeft empathie voor de pijn en het lijden van patiënten. Als verpleegkundige ben je ook de woordvoerder van je patiënt naar de andere zorgverstrekkers toe. “Een van de mooiste kanten van het beroep is het vertrouwen dat je krijgt. Je doet er alles aan om dat niet te beschamen.”

3. Stressbestendig

In zijn voorwoord vraagt Vanhee ook om even stil te staan bij de 45 overledenen en 102 gewonden die mee zijn boek mogelijk hebben gemaakt. Verplegen is een stressvol beroep waar traumatische situaties aan de orde van de dag zijn. Daar moet je mee om kunnen gaan. “Als je de dingen die je meemaakt niet uit je hoofd kan zetten, zou ik niet geschikt zijn voor de job. Maar tegelijk ben ik ook maar een mens”, klinkt het.

Als (spoed)verpleegkundige kom je vaak in lastige situaties terecht. Je moet dikwijls problemen oplossen die mensen uit dom- of roekeloosheid hebben veroorzaakt en ziet vreselijke dingen. En je komt patiënten tegen die weinig respect tonen of zelfs ronduit onbeschoft en agressief zijn. Of je ambulance als taxi aanzien.

Zélf als verpleegkundige aan de slag? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek... naar jou!

4. Uithoudingsvermogen

Ook dat blijkt nog maar eens uit het boek van Vanlee: verpleging is geen nine to five job. Je werkt vaak erg vroeg of laat op kerstavond en in de weekends. “Al is de sfeer op zulke dagen zelfs op de spoed net iets gemoedelijker.” Los daarvan blijft verpleging op elke dag best zwaar werk. Mensen tillen, veel lopen of een ambulance door druk verkeer navigeren: een kantoorbaan is het allerminst.

Maar... in de zorg vind je ook veel niet-zorgjobs

5. Nauwkeurigheid

In de zorgsector kan iedere handeling letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. Daarom laat een verpleegkundige niets aan het toeval over en heeft hij of zij nauwlettend oog voor detail. Al zijn fouten nooit ver weg. In zijn boek gaat één oprecht verhaal over hoe Stef Vanlee als spoedverpleegkundige per ongeluk adrenaline inspoot bij een patiënt terwijl het glucose moest zijn.

“Een situatie die gelijk staat aan het springen uit het vliegtuig met een defecte parachute”, stelt hij zelf. Gelukkig liep het goed af voor de patiënt. “Al leerde ik één belangrijke les: op automatische piloot werken, is als zorgverlener simpelweg geen optie.”

Lijkt een job in de zorgsector op jouw lijf geschreven? Ontdek het ruime vacatureaanbod en ... go for happy!

(William Visterin) - 112 verhalen met, over en op spoed. Stef Vanlee, 2022, 328 pagina's, Uitgeverij Vrijdag, ISBN: 9789464341133

3 oktober 2022