Boulangerie Charli: Warme bakker

Vrienden uit het Brusselse hadden me al meermaals op het hart gedrukt dat ik dringend eens de volgens hen ‘beste bakkerij’ uit hun buurt moest aandoen: Charli, genoemd naar eigenaar en bakker Charles Reboulet. Ooit nog in de leer bij culinaire legende Paul Bocuse in Lyon, werkte hij daarna in restaurants in Londen en Parijs tot hij de ommezwaai maakte naar Brussel. Met zo’n palmares kunnen de verwachtingen niet anders dan hooggespannen zijn.

21 januari 2010

Delen

Boulangerie Charli in Brussel
Boulangerie Charli
Sint-Katelijnestraat 34
1000 Brussel

Score: 4 / 5

12:02:23

Door de aangedampte ruiten, vang ik voor de etalage niet meer dan een glimp van een rij taarten op. Eens binnen zie ik een overvloed aan brood, koffiekoeken, taarten en een stapel belegde broodjes die klaarliggen voor de middagrush. Achter de kassa bevindt zich het kloppende hart: de bakkerij zelf. Dankzij de grote raampartijen heb je een open zicht op de werkplaats, waar de bakker en zijn hulpjes druk in de weer zijn. Het blijft evenwel bij kijken, want omwille van hygiënevoorschriften mag je dat ‘atelier’ niet zomaar betreden. Daar is de hartelijke bakker onwrikbaar in.

12:12:14

Links van me staan enkele tafeltjes waar je ter plaatse een hapje kan eten. Maar bestellen kan je enkel aan de bar. Op een krijtbord staat het aanbod aan drank en belegde broodjes. Voor een espresso wordt 1,80 euro aangerekend. Vers sinaasappelsap kost je 2,30 euro. Meer dan redelijke prijzen, zeker in deze hippe buurt. De prijzen van de belegde broodjes schommelen rond de 4 euro. Uit de ingrediënten spreekt een passie voor kwaliteitsproducten. Hier krijg je bijvoorbeeld mozzarella van buffelmelk, niet de lookalike op basis van koemelk die niet aan deze mozzarella di bufala kan tippen.

Mijn keuze valt op het broodje vegetarisch (3,60 euro) met groene pesto, geroosterde aubergines, gekonfijte tomaten en kaas van de dag, zo vermeldt het bord. Ik neem plaats aan een van de tafeltjes, van waar ik de ambiance in de werkplaats kan volgen. Wie er nog dichter met zijn neus op wil zitten, kan zelfs plaatsnemen aan een toog waar je maar enkele centimeters van de actie verwijderd bent.

Lunchen bij boulangerie Charli in Brussel Lunchen bij boulangerie Charli in Brussel

Nauwelijks enkele minuten later arriveert mijn bestelling. Het ziet er een plaatje uit. Het meergranenbrood is lekker krokant en vol van smaak. Ook op het beleg valt niets aan te merken. Elk op zich zijn ze een meerwaarde voor de smaak. De kaas van de dag blijkt een pittige gruyère, een mooie combinatie met de fluwelen smaak van de gekonfijte tomaten en het rokerige van de aubergines. Meteen het bewijs dat vegetarisch niet flets hoeft te zijn. Bij het buitengaan bots ik op de bakker. Of het me gesmaakt heeft? Zeker en vast.

Waar?


Grotere kaart weergeven  

(Katrien Stragier) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?