Werkloosheid blijft dalen in Halle-Vilvoorde

Het werkloosheidsniveau in Halle-Vilvoorde blijft dalen. Voka Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde verwacht dat vooral de bouw, de handel en de passagiersluchtvaart in de komende maanden aantrekken.

22 december 2015

Delen

Ten opzichte van vorig jaar daalde het werkloosheidsniveau in Halle-Vilvoorde met bijna 0,5 procent. "Dat lijkt weinig, maar de trend houdt wel aan, wat betekent dat we van een structureel herstel van de arbeidsmarkt mogen spreken", zegt Bart Moens, expert arbeidsmarkt bij Voka Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde.

De trend is toe te schrijven aan het aantal mannen dat opnieuw aan het werk geraakt, want het aantal werkloze vrouwen ligt bijna 1 procent boven het niveau van vorig jaar. Toch wordt ook voor de vrouwen een dalende tendens voorspeld, zegt Bart Moens.

In de regio Halle-Vilvoorde daalde het aantal werklozen van zo’n 18.500 in oktober naar 18.000 in november. Volgens de voorspellingen van Voka Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde zal het aantal blijven dalen in december. Begin 2016 zou er een lichte stijging zijn, waarna het cijfer verder afneemt tot minder dan 17.500 in maart-april 2016. Daarmee zet de dalende tendens door, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Groeiende sectoren

De sectoren die de economie in de regio de komende maanden aanzwengelen, zijn volgens Voka Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde de bouwsector, de handel en de passagiersluchtvaart. Vooral in de nieuwbouw wordt een grote groei verwacht de komende maanden, wat ook kansen biedt voor de tewerkstelling. Een jaar geleden waren de vooruitzichten voor de bouwsector nog negatief, nu houdt de groei al enkele maanden aan een stuk aan.

Ook de luchtvaartsector doet het goed, zegt Bart Moens. De tweede grootste economische motor van het land, de nationale luchthaven van Zaventem, bracht de voorbije maanden mooie groeicijfers naar buiten. Die trend lijkt aan te houden, voor vrachtvluchten maar vooral voor het passagiersverkeer. Paul Hegge, algemeen directeur van Voka Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde ziet een positieve tendens van meer jobs en meer mensen die aan het werk gaan. "Die trend lijkt zich ook in de komende maanden verder te zetten, wat absoluut goed nieuws is. Het toont aan dat deze regio nog steeds interessant is om in te ondernemen en te werken."

Vacatures

Ook de statistieken van de VDAB tonen een positieve tendens. In november 2015 ontving de VDAB 4.229 vacatures voor het arrondissement Halle-Vilvoorde. 1.529 daarvan werden rechtstreeks aan de VDAB gemeld, 624 kwamen binnen via wervings- en selectiekantoren en 1.790 betreffen uitzendopdrachten. Vooral het aantal vacatures via wervings- en selectiekantoren groeide de voorbije maanden sterk in de regio. De meeste openstaande vacatures bij de VDAB zelf zijn voor jobs in de groot- en kleinhandel, zakelijke dienstverlening, informatica, media en telecom, en maatschappelijke dienstverlening.

(ed) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.