Voor elk lichaam het juiste kledingstuk
Hoe mooi het topje ook is, als het niet bij je lichaam past, doe je het best niet aan. En zo zijn er nog een paar tips.
“De kleuren die je draagt in een professionele omgeving zijn zoveel meer dan enkel maar een modeverschijnsel,” aldus Sheila Dicks, professioneel stijlcoach. Volgens haar geven kleuren onderbewuste boodschappen en kunnen ze jouw gemoedstoestand én die van je collega’s sterk beïnvloeden.
“De kleuren die we kiezen wanneer we gaan werken, brengen een doorgedreven boodschap,” zegt Lynda Goldman, business communication en etiquette consultant, nog. Om die reden overweeg je dus best heel goed met welke kleren je naar een jobinterview trekt.
Dé kleur die je succes brengt! Onderzoek heeft aangetoond dat je vertrouwen uitstraalt wanneer je een blauw pak draagt tijdens een jobgesprek. Wil jij die droomjob? Go for blue!
Rood is een krachtige kleur en trekt de aandacht. Het geeft aan dat je niet bang bent om je gedacht te zeggen. Maar pas op voor te veel rood. Deze kleur kan soms intimiderend overkomen, en erg ‘flirterig’. Het kan ook een teken aan de wand zijn dat je niet echt een teamplayer bent.
Wil je neutraal overkomen en opgaan in de menigte? Dan is beige jouw dada. Je trekt er de aandacht niet mee, en de kans dat je er door je baas wordt uitgepikt om vervelende taakjes op te knappen wordt er aanzienlijk kleiner door.
Blijf weg van wit, tenzij je schilder, kok of verpleegster bent. Je collega’s zullen zich alleen maar verkneukelen bij het zien van een vlekje op je maagdelijk witte uitrusting.
Donkergroene kledij is een teken van sterkte, klasse en conservatisme. Een lichtgroene outfit geeft je een sportief, casual en opgewekt imago.
Roze is niet enkel alleen voor vrouwen meer. Mannen dragen het om vertrouwen en zelfstandigheid uit te stralen, vrouwen om de indruk te geven benaderbaar te zijn.
Donkerpaars is een indicatie van elegantie, autoriteit en klasse. Mannen gebruiken deze kleur om er stijlvol uit te zien, en vrouwen om een zelfzekere impressie achter te laten.
Geel geeft een casual beeld, speels, opgewekt en niet bang om af en toe risico’s te nemen. Geel kan mensen vrolijk maken, en van jou het zonnetje in huis.
Opgepast met bruin. Wanneer je deze kleur draagt, doe dat dan met een passend ensemble. Zit het geheel niet goed, dan lijk je al snel op een inhoudsloze zak patatten. Bruin kan echter wel een goede vervangkleur zijn voor zwart, maar dan minder formeel.
Wees voorzichtig met oranje. Het laatste wat je wil is aanzien te worden als een verkeersbord of een Guantanamo-gevangene. Té fel oranje geeft de indruk dat je een aandachtszoeker bent.
(jn)
Hoe mooi het topje ook is, als het niet bij je lichaam past, doe je het best niet aan. En zo zijn er nog een paar tips.
Het dragen van bepaalde kledij kan omwille van hygiënische of veiligheidsredenen voorgeschreven zijn in een cao. If so, moet je baas die kledij dan betalen?
De kleren maken de man. Zeker bij sollicitaties. Jobat geeft enkele dresscode-tips voor een sollicitatiegesprek.
Elke werknemerkledij heeft zo zijn eigen kleur die hem het beste gaat. Enkele eenvoudige richtlijnen kunnen vaak vermijden dat in een opwelling gekochte felle bloesjes in de kast moeten blijven hangen.
De taakafbakening van zorgverleners, zoals verpleegkundigen en zorgkundigen, moet flexibeler. "Het is alarmcode rood”, klinkt het bij koepelorganisatie Zorgnet-Icuro.
De haven biedt je als werkplek al net zoveel variatie als ‘t stad. Ook NMBS heeft heel wat interessante havenjobs!
Oké, het zijn moeilijke tijden op de arbeidsmarkt, zeker voor jongeren zonder werkervaring. Maar dat is geen reden om bij de pakken te blijven zitten. Onderstaande tips geven je alvast een duwtje in de rug.
Alles hangt af van het paritair comité waar jouw werkgever onder valt. Om te weten of jouw loon geïndexeerd wordt, moet je dus eerst weten tot welk paritair comité je behoort.
Werknemers krijgen steeds vaker van hun werkgever de kans om hun loon deels zélf samen te stellen. Wat is het populairst?