Kledij
Vorige

1 van 85

Volgende
Volgend artikel:

Dresscode: pak en das. Betaald door de firma?

Mag mijn baas een kledingcode opleggen?

Bij de Zwitserse bank UBS gaan ze wel heel ver. Vrouwelijke werknemers moeten vleeskleurig ondergoed dragen en geen te kleine schoenen. De mannen moeten zwarte kousen dragen. Kan dit ook bij ons?
#

De Zwitserse bank wil dat de vrouwen vleeskleurig ondergoed dragen dat niet te slordig of te strak zit. Ze mogen ook geen te kleine schoenen dragen want "niets is erger dan een verkrampte glimlach". Tatoeages, piercings of enkelkettinkjes zijn ook verboden.

Mannen mogen alleen zwarte sokken dragen zonder motief, en ook een baard van drie dagen is uit den boze. Ten slotte raadt “De gids van de onberispelijke bankbediende” ook aan om om de vier weken een bezoek te brengen aan de kapper. Vervelende geuren als look, uien of sigarettenrook worden ook niet getolereerd.

Kan dit in België?

Het dragen van bepaalde kledij kan omwille van hygiënische of veiligheidsredenen voorgeschreven zijn in een cao. Dat geldt dan voor de hele sector, dit is bijvoorbeeld zo in de horeca, de voedingsnijverheid en openbare autobusdiensten.

“De werkgever is verplicht om werkkledij gratis ter beschikking te stellen van zijn werknemers”, vertelt Iris Tolpe, manager Legal Department bij hr-dienstverlener Securex. “We spreken van werkkledij als de aard van de activiteiten het om veiligheids- of hygiënische redenen noodzakelijk maakt om een specifieke uitrusting te dragen.”

Kostuum niet terugbetaald

Een werkgever mag een dresscode opleggen aan (een deel van) zijn personeel. Handelsvertegenwoordigers en werknemers die in contact staan met klanten kan hij bijvoorbeeld verplichten om een maatpak te dragen. Die verplichting moet dan wel zonder discriminatie en op een objectieve wijze gebeuren. In principe worden zulke kledingvoorschriften opgenomen in het arbeidsreglement van de onderneming.

“Pak en das worden niet als werkkledij beschouwd: ze kunnen immers ook perfect privé gedragen worden”, zegt Iris Tolpe. “Je werkgever moet je kostuum dus niet terugbetalen. Je kan hem wel vragen om bij te dragen in de kosten, maar hij kan dit zonder problemen weigeren. Is hij toch bereid tussen te komen, dan is de strijd nog niet gestreden. Deze bijdrage zal door de RSZ en de fiscus in principe als loon beschouwd worden, met alle gevolgen van dien. Betaalt je werkgever je bijvoorbeeld 200 euro voor je nieuwe pak, dan hou je daar ongeveer 90 euro van over. Beter dan niks, maar toch niet veel.”

Wat als ik dresscode niet naleef?

In bepaalde gevallen kan een werknemer om dringende reden ontslagen worden voor zijn ongepaste kledingstijl. Maar veel risico lopen de Belgische werknemers niet. Uit een onderzoek van hr-dienstverlener HDP & Arista blijkt dat amper 6 procent van de bedrijven de kledingcode opgenomen hebben in hun arbeidsreglement.

(mr) – Bron: Netto 

21 januari 2011
Anderen bekeken ook