Kledij
Vorige

1 van 87

Volgende
Volgend artikel:

Niet alleen onze werkplek verandert, ook onze kledij

Waarom jonge werknemers zich explicieter kleden

Waarom jonge werknemers zich explicieter kleden
De tijd dat advocaten en politici strak in het pak naar kantoor gingen, lijkt voorgoed verleden tijd. De pandemie heeft niet alleen onze kleerkast, maar ook onze kijk op de dresscode helemaal gewijzigd.

Als je op Instagram #workwear intikt, dan zal je je verbazen over wat je allemaal te zien krijgt. De witte overhemden en zwarte broeken die vroeger zó normaal waren op de werkvloer, hebben plek geruimd voor luxueuze loungewear en soms gewaagde vondsten op webshops.

Sexy naar het werk: voor Gen Z geen probleem

Bellen in pyjamabroek

Hoewel steeds meer mensen kiezen voor een minder formele outfit, zijn het toch vooral jonge mensen die aan de hand van hun kledij willen laten zien wie ze echt zijn. Het perfecte voorbeeld? Politicus Conner Rousseau, die in 2019 al op audiëntie ging bij de koning op … sneakers.

Extra: Kan de werkgever jou een dresscode opleggen?

Maar waar komt die trend dan vandaan? Experts hebben er twee verklaringen voor.

1. Aan de ene kant zijn de jonge werknemers opgegroeid met sociale media, waar imago en kleding de identiteit voor een groot stuk bepalen.

2. Aan de andere kant zit de wereldwijde pandemie daar voor wat tussen. De grens tussen werk en privé is sinds de coronacrisis enorm vervaagd. Je moest niet meer elke dag naar kantoor waar een ongeschreven dresscode heerste. Een videogesprek kon je perfect doen in pyjamabroek – niemand die dat zag. Of in een joggingbroek, als je nadien een rondje wilde lopen.

De mensen gingen meer en meer op zoek naar kledij die geschikt was voor meerdere gelegenheden. In een ‘gewone’ jeans kun je perfect naar kantoor en ’s avonds op café met vrienden socializen, toch? Vergeet ook niet dat het leven de laatste maanden een pak duurder is geworden en het voor heel wat mensen niet eenvoudig is om én een duur kostuum te kopen én een casual outfit voor in het weekend.

Lees ook: Twee fouten en drie regels voor je kledij op kantoor

Meer zelfvertrouwen

Maar er is meer, want kleding heeft een invloed op je zelfvertrouwen. Het is bewezen dat hoe meer je je ware ik kunt tonen, hoe serieuzer anderen je nemen. Waarom zou je dan elke dag een das knopen of hakken aantrekken als je je daar helemaal niet goed bij voelt? Bovendien gaan geluk en productiviteit hand in hand. En gelukkig, dat ben je als je helemaal jezelf kunt zijn.

Ontdek: 10 tips voor meer zelfvertrouwen op het werk

(ZINNIG) - Bron: BBC

19 juni 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook