Kledij
Vorige

1 van 87

Volgende
Volgend artikel:

Niet alleen onze werkplek verandert, ook onze kledij

10 jobs waarin het niet uitmaakt welke kleren je draagt

gekke werkoutfit
De kleren maken de man, of vrouw… ook tijdens de werkuren. Maar niet bij elk beroep hoort een universele dresscode of praktisch uniform. Bij sommige beroepen mag je zelfs vestimentair helemaal jezelf zijn!

Say yes to the dresscode

Heel wat werknemers hebben thuis in hun kleerkast een apart rekje met “werkkledij”. Of het nu een driedelig maatpak, mantelpak, bedrijfsuniform of een professionele outfit is: deze kleren worden voornamelijk gedragen tijdens de werkuren. Wat je ook draagt, je werkkledij geeft jou als werknemer een professionele, herkenbare en representatieve uitstraling. Bovendien voel je je ook verbonden met je collega’s aangezien het lijkt alsof iedereen door dezelfde stylist gestyled wordt.

... of toch liever niet?

Toch zijn er ook beroepen waar er totaal geen dresscode bestaat. Zolang je maar jezelf bent, ook op vestimentair vlak. Je zelfgekozen “werkkledij” laat zien wie jij écht bent of hoe je graag door anderen gezien wil worden.

Deze 10 “vrije” beroepen zijn de ideale match voor zij die liever geen rekening houden met een uniforme dresscode.

1. Fotograaf

Om de beste foto’s te maken, moet je je soms in hoeken en bochten wringen. Ideale job om elke dag je meest comfy en casual outfit te combineren met hippe sneakers. Let wel: bij het fotograferen van trouwfeesten en andere events kan er wel een aangepaste dresscode voorzien zijn.

2. Radiopresentator

Of je nu in pyjama, met een Hawaii hemd of gebodypaint presenteert: maakt niet uit! Zolang jij je maar goed voelt en je stem maar gestemd is.

Ben je een nationale radiopresentator die live op tv komt? Voorzie dan een passend bovenstuk en kam je haar. Wat je onder tafel draagt, maakt niet zoveel uit: je komt toch maar half in beeld.

3. Modestylist

Wie als beroep anderen wil stylen, kan er ook maar best uitzien om door een ringetje te halen. Je eigen werkkledij is je allerbeste promotie. Kies daarom de outfit die volgens jou het best bij je persoonlijkheid past. Geen inspiratie? Contacteer dan… een concullega.

4. Modeontwerper

Een creatieve en originele modeontwerper wordt betaald om zijn eigen stijl te creëren. Werk je voor een modemerk? Dan draag je kledij die lijkt op de ontwerpen van dat merk.

5. Influencer

Al naargelang je specialisatie kies je zelf de kleren die het best bij jou passen. Sommige vloggers worden bovendien gesponsord door hippe kledingmerken die maar al te graag mee in de picture staan.

Lees ook... Influencer worden: hoe doe je dat?

6. Sales assistant fashion

Als verkoper/verkoopster in een modewinkel draag je kledij die bij het merk hoort. Kies daarom een modemerk dat je aanspreekt, dan voelt je dagelijkse outfit nooit aan als werkkledij.

7. Muziekproducent

Met de muziekstudio als je tweede (of eerste) thuis kan je maar best makkelijke en comfortabele kledij dragen. Als muziekproducent breng je lange dagen door op een stoel voor je muzikale cockpit.

8. Zanger / muzikant

Wie beroepshalve op een podium staat, wil gezien en gehoord worden. Je kledij is hierbij je vestimentaire statement. Let wel: muzikanten van een orkest krijgen meestal wel een dresscode zodat het orkest als een eenheid aanzien wordt.

9. Vrachtwagenchauffeur

On the road en met de vlam in de pijp draag je best comfortabele kledij met makkelijke schoenen. Sommige ritten duren lang en dan kun je maar best zo comfortabel mogelijk op je chauffeurszetel zitten. Waar je natuurlijk wél rekening mee moet houden is de veiligheid. Een fluorescerend en/of reflecterend hesje én veiligheidsschoenen zijn aan te raden bij het laden en/of lossen, of bij pech onderweg.

En...

10. Telewerker

Dankzij de coronacrisis werken steeds meer werknemers van thuis uit. Dat heeft als voordeel dat je je niet aan een dresscode hoeft te houden. Aangezien je thuis voor je laptop zit, maakt het eigenlijk niet zoveel uit wat je draagt. Vergeet alleen niet dat je tijdens een online meeting wel degelijk half in beeld komt. Net als de radiopresentator die live online of op tv komt, voorzie je ook hier best een deftig bovenstuk mét gekamde haren.

Lees ook... Welk type thuiswerker ben jij?

(mr)

22 september 2020
Anderen bekeken ook