Kledij
Vorige

1 van 81

Volgende

Welke kleur heeft jouw werkdag? Breng stijl in je job

“In een doorsnee West-Vlaams bedrijf luidt de dresscode nog steeds vaker ‘discreet’ dan elders”, zegt stylecoach en personal shopper Marian Denolf uit Brugge. Marineblauw rules. Zou het aan de nabijheid van de zee liggen? Vijf bedenkingen over uitstraling op de werkvloer.
“Als puntje bij paaltje komt, halen mensen hun blauwe hemd of mantelpak boven.” (Marian Denolf, stylecoach)

Marian Denolf geeft workshops kleur, styling en make-up en is personal shopper: klanten mee op sleeptouw nemen naar de juiste kledingkeuze. “Ik zie vooral zelfbewuste, ambitieuze dertigplussers die wat onzeker zijn over hun kledingkeuze én geen tijd hebben om te shoppen”, zegt ze. “Een HR-directeur, een dokter, een IT-projectmanager, zelfstandigen, een stijlbewuste jonge copywriter … sommige klanten komen voor de beleving, maar vaak blijken ze toch net van job te wisselen en vragen ze zich af hoe ze daar hun uiterlijk mee kunnen matchen. Als late twintiger in een leidinggevende functie hoef je daarom nog geen Chanel te dragen. Een trendy jasje met een leuke twist kan wonderen doen. Ik bekijk eerst je kleerkast en houd een intakegesprek. Maar ik ben Jani niet: bij mij gaat het over upgraden van een kledingstijl waarin je jezelf nog herkent. Ik geef ook groepssessies over kleur en stijl tijdens het spreken voor een publiek. Heb je het over innovatie, kom dan trendy voor de dag. Maar als puntje bij paaltje komt, halen mensen hun blauwe hemd of mantelpak boven.”

Uitstraling: aandachtspunten

1. Kleur

“De kleurentheorie op jezelf toepassen is niet zo eenvoudig. Een verkeerde kleur kan zorgen dat je er moe en ouder uitziet. Heb je een zachte uitstraling, bijvoorbeeld bleke teint en zachtblond haar, kies dan niet voor een te felle kleur. Zwart kan wel, maar niet altijd. Ik ken wel wat trucjes om als licht of warm type toch zwart te dragen. Solliciteer je voor een leidinggevende functie, dan draag je géén bruin. Zorg dat wat je draagt er vanzelfsprekend uitziet. Voeg een trendy accessoire toe aan je outfit, zodat je uitstraalt dat je ‘mee’ bent. Zelfs extravagant kan naturel overkomen als het bij je past.”

2. Stijl

“Ben je smal, draag dan geen te wijde kleren. Een slechtzittend kostuum kan – misschien zelfs onbewust – een dissonant gevoel oproepen en dat is een gemiste kans. Zorg dus dat alles klopt. Voel je goed en straal dat ook uit. Vertoon je niet met gekreukte kleren, of je ziet er ongewild verfomfaaid uit. Ik deed ooit de styling voor een politieke partij en gek genoeg moest ik mensen daar echt op wijzen. Positieve punten accentueren is ook beter dan camoufleren: brede heupen kunnen samengaan met een mooie taille en die doe je geen eer aan met loshangende kleren. Het tenteffect, ja.”

3. Make-up

“Verwacht je van mannen dat ze een das dragen, dan geldt hetzelfde bij make-up voor dames. Foundation en concealer volstaan, felrode lippenstift is niet per se nodig. Ik maquilleer vaak mannen – tot en met de CEO toe – voor een portret op een website. Niemand wil met een vlekkerig gezicht of een vermoeide blik op de foto. Een beetje foundation kan ook geen kwaad als je er fris en uitgeslapen wilt uitzien voor een meeting. Je mag het alleen niet zien liggen.”

4. Zelfexpressie

“Zelfexpressie op de werkvloer is tricky. Toch wint persoonlijke stijl aan belang. Het cliché van mantelpakje en pumps is voorbijgestreefd. Vijf jaar geleden waren sneakers not done, nu zie je managers op lederen kwaliteitsexemplaren. De perceptie over tattoos is ook helemaal bijgedraaid. Sociale media dan: op LinkedIn moet je foto matchen met je beroep. Ga niet met een hardrock-T-shirt op de foto. Of met je hond, tenzij je dierenarts bent. Gebruik geen filters zoals op Instagram. Promoot jezelf ook op Facebook en hou het professioneel, zelfs als je uit de bol gaat. Lastig!”

5. Dresscode

Zijn we niet allemaal kuddedieren in onze pogingen om individueel uit de hoek te komen met jeans, T-shirt met opdruk en sneakers? “Die horen best wel in je kleerkast. Sommige exemplaren zijn geschikt voor de werkvloer”, zegt Marian. “Is er een dresscode op je job, dan zijn je opties beperkt. Soms zijn de regels vaag, zoals in ‘nette kledij vereist’. Onthoud vooral: je outfit is een krachtig communicatiemiddel.” Met haar zwart hemd, broek en black nail polish is deze styliste zelf allesbehalve cliché. “Ik heb iets met zwart. Gelukkig sta ik ermee, ik ben een wintertype”, besluit ze met een glimlach.

(wdh) - Foto: © Nana Ramael - Meer info: www.depersonalshopper.be (voor particulieren) / www.stylingbymarian.be (voor bedrijven)  

14 juni 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook