Vorige

1 van 34

Volgende
Volgend artikel:

Werken in coronacrisis: financial & HR-officer Katrien getuigt...

7 tips voor de juiste werkoutfit

31 oktober 2012
Het is niet altijd even gemakkelijk om te beslissen wat je moet aandoen op je werkplek. Starters moeten nog achterhalen wat de gangbare dresscode is op een doorsneekantoor, terwijl wat oudere werknemers opmerken dat hun garderobe van tien jaar geleden niet meer in het bedrijfsleven van vandaag past. Hoe ziet een juiste werkoutfit er tegenwoordig uit? Styliste Lien Degol helpt je op weg.
juiste werkoutfit

1. Kleren klaarleggen

Om 's ochtends tijd uit te sparen is het verstandig om ’s avonds al je werkoutfit voor de dag nadien samen te stellen. Dan heb je immers genoeg tijd om te kiezen welke schoenen, jas of handtas bij je outfit passen. Zo begin je de volgende dag al heel wat minder gestresseerd en kan je iets langer genieten van je dagelijkse portie koffie. Een tip om nóg meer tijd te winnen: hou je werk- en vrijetijdsoutfits in je kast gescheiden van elkaar.

2. Belang van basics

Iedere werknemer zou een aantal basisstukken in zijn of haar kleerkast moeten hebben hangen. Deze basics hangen af van het werk dat je doet en of je al dan niet dagelijks met klanten in contact komt. "En dat hoeven heus niet de duurste spullen te zijn", aldus Lien Degol in haar boek 'De juiste look op je werk'. Idealiter combineer je een aantal kwalitatieve, en wellicht dus ook iets duurdere, stukken met goedkopere basics. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen.

3. Ken je maat

Het is ontzettend belangrijk dat je je kledingmaten kent. "Zowel te grote als te kleine kleding verdikt. Het heeft dus geen enkele zin een tentzeil over je heen te trekken om die vetrolletjes te verdoezelen. Mensen zullen denken dat je één grote vetbol bent."

4. Speel je troeven uit

Iedereen kent ongeveer wel zijn of haar eigen (lichamelijke) troeven. Accentueer ze dan ook. Mooie armen of een mooie hals? Laat ze gerust zien en trek er de aandacht naartoe!

5. Pas op met strepen

Let op met streeppatronen. Verticale strepen zijn oké, zolang ze recht blijven lopen. Horizontale strepen zijn dan weer gevaarlijk als je niet een van de magersten bent.

6. Zwart met mate

Lien Degol: "Zwart slankt af, maar draag liever niet elke keer een volledig zwarte outfit. Dat is saai en somber." Vrolijk je zwarte outfit op door er een beetje kleur aan toe te voegen. Draag je toch liever donkere kledij, speel dan met het type materiaal.

7. Plaatje klopt

Tot slot kan je met de juiste styling mensen overtuigen van kwaliteiten die je eigenlijk zelfs niet hebt. Met de gepaste kledij kan je als het ware een illusie van jezelf verkopen. "Dat is niet aan te raden, maar het is wel een kunst."

Nog meer tips? Ook onze artikels Kleding op het werk: do's en Kleding op het werk: don'ts helpen werknemers op de goede weg!

(nm) – Bron: ‘De juiste look op je werk’ van stijlcoach Lien Degol, Uitgeverij Van Halewijck. Foto: An De Smedt 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14393 andere jobs