Kledij
Vorige

1 van 85

Volgende
Volgend artikel:

Waarom jonge werknemers zich explicieter kleden

4 redenen om elke dag rood te dragen

Altijd al afgevraagd of rood wel je kleur is? Twijfel niet langer. De volgende vier redenen tonen namelijk aan waarom je er goed aan doet om wat vaker de kleur van de liefde (en van gevaar!) te dragen.
#

1. Beter onderhandelen

Belangrijk gesprek met je baas voor de boeg? Overweeg dan eens een rode outfit. Mensen die gekleed zijn in het rood blijken volgens het afstudeeronderzoek van Daphne Hachmang (Universiteit van Tilburg) immers beter te presteren bij onderhandelingen dan mensen die witte kledij dragen.

In haar experiment onderhandelden 48 mannen en vrouwen over de in- en verkoop van koffie. De proefpersonen droegen ofwel een rood, ofwel een wit T-shirt. Wat bleek? Kopers én verkopers in rode T-shirts behaalden opmerkelijk betere resultaten dan hun collega's in het wit. Daarnaast liet de studie ook zien dat individuen in witte kledij hun beginbod meer gingen aanpassen aan de rode onderhandelaars dan andersom.

2. Aantrekkelijker

Uit de studie 'Red and Romantic Behavior in Viewing Women' blijkt dat vrouwen in rode kledij aantrekkelijker worden bevonden dan vrouwen die andere kleuren dragen.

In een eerste experiment kwam naar voren dat mannen intiemere vragen durven stellen aan vrouwen in het rood dan aan vrouwen gekleed in het groen. De vrouwen in groene kledij kregen enkel algemene vragen voorgeschoteld. Rood zorgt bijgevolg voor vlottere, meer diepgaande gesprekken. Daarnaast toonde een tweede experiment aan dat mannen eerder afstand nemen van een vrouw gekleed in het blauw, maar dichterbij kruipen wanneer diezelfde vrouw rode kledij aanheeft.

Ook mannen in het rood blijken op hun beurt populairder te zijn bij vrouwen. De universiteiten van Rochester, New York, en die van München toonden aan dat vrouwen mannen in een rode T-shirt aantrekkelijker vinden dan mannen die geen rood dragen. Daarnaast vinden vrouwen dat rode kledij bij mannen de indruk werkt dat de man in kwestie hoger op de maatschappelijke ladder staat.

3. Hogere fooi

Serveersters blijken er in het bijzonder goed aan te doen om rood te dragen. Onderzoek in opdracht van de International Council on Hotel, Restaurant & Institutional Education wijst namelijk uit dat serveersters in rode kledij een grotere fooi krijgen van mannelijke klanten. Zo lagen de fooien van mannelijke restaurantbezoekers voor diensters in het rood maar liefst tussen 14,6 en 26,1 procent hoger dan het gemiddelde.

Op het fooigedrag van vrouwelijke klanten had de kledijkleur van de serveersters echter geen effect. Volgens de onderzoekers Nicolas Guéguen en Céline Jacob houdt het fenomeen verband met eerder onderzoek, waarin werd aangetoond dat rood de aantrekkelijkheid van vrouwen doet toenemen.

4. Moeilijker te verslaan

Tot slot heeft onderzoek van psychologen van de Chichester University (Engeland) aangetoond dat voetballers meer kans hebben om een strafschop te missen wanneer de keeper een rode trui draagt. In de studie moesten 40 voetballers penalty's nemen tegen doelmannen die steeds een anders gekleurd shirt droegen. Bij een gele uitrusting van de doelman werden 31 procent van de strafschoppen gemist, bij een blauwe 28 procent en bij een groene 25 procent. Wanneer de keeper echter een rode uitrusting droeg, werden maar liefst 46 procent van de penalty's gemist.

Onderzoeksleider Iain Greenlees verklaart dit door het feit dat mensen eerder voorzichtig zijn met de kleur rood. "Een rood getal op je bankrekening is geen goede zaak en een onvoldoende op je rapport wordt ook met rood aangeduid. In de natuur staat rood vaak voor gevaar: giftig fruit is vaak gekleurd en wanneer mensen kwaad en agressief worden, kleuren ze rood."

(nm) – Bron: Express.be 

19 juni 2013
Anderen bekeken ook